maanantai 5. joulukuuta 2016

Hevoset ja energia

Paljonkohan energiaa paloi tuon rinkulan tekemiseen hävittäjällä?
Luin tuossa taannoin yhtä koulutusalani lehteä, kun löysin vihdoin aikaa istua alas kotona (lue = olin flunssassa jumissa kotona). Turhauduin taas. Hevosalan ammattilaiset ovat yrittäneet saada hevosenlannan energiakäyttöasiaa eteenpäin. Ja termistö on aivan hukassa. Sen seurauksena lehtiartikkelikin oli jäätävän harhaanjohtava. No, katsotaan, miten syvälle tähän aiheeseen jaksan nyt sukeltaa. Toim.huom. Olen ympäristötekniikan DI, perusopinnot prosessitekniikkaa ja maisterivaiheen pääaine "Sustainable energy". Ei kuitenkaan tarkoita, että olen kestävän energian kuningatar, koska teen päivätöikseni ihan erijuttuja ja oon pahasti pihalla päivän energia-asioista.

Ensiksi termistöä:
Energiakäyttö: Sisältää kaikki tavat tehdä lannasta energiaa. Niitä on mm. polttaminen, kaasuttaminen, mädättäminen ja lämmön talteenotto kompostoinnista.

Polttaminen: you know, sama asia, mikä tapahtuu takassa. Lopputuote on lämpöä, savukaasuja (savu=käyttökelvotonta kaasua, saastetta) ja tuhkaa. Tuhkaa voidaan käyttää maan täyteaineena ja tavallaan lannoitteenakin, mutta sen ravintoarvo on aika olematon.

Kaasuttaminen: Tämä onki vaikea. Jopa ammattilaiset menee harhaan. Kaasuttaminen on polttoaineen kuumentamista niin kuumaan lämpötilaan, että se kaasuuntuu = muuttuu kiinteästä kaasuiksi. Syntynyttä kaasua voidaan sitten polttaa "savukaasuiksi" ja saada energiaa. Mutta vaatii aika hitosti energiaa saada ensin sitä kaasua. Lopputuote on kaasua ja tuhkaa. Vähän vastaava prosessi on pyrolyysi, jossa aineesta tehdään öljyä kuumentamalla.

Mädättäminen: kaasun tuottamista biologisella prosessilla. Prosessi vaatii myös lämmitystä, mutta puhutaan kymmenistä, ei sadoista asteista. Hävittää hukkakauran siemenet. Lopputuotteena käyttökelpoista kaasua ja huippulaatuista ravinteikasta lannoitetta. Vastaavaa lannoitetta et saa kemikaalitehtaasta. Tämän ja ylemmän prosessin kaasun seassa voi olla ylimääräsiäkin aineita, mutta poltettaessa syntyy pääosin vettä ja hiilidioksidia.

Lämmön talteenotto kompostoinnista: Laitetaan vesiputkisto esim. lantalan alle, jossa kompostoinnissa syntyvä lämpö siirtyy putkistoon ja voidaan siirtää esim. käyttöveden lämmitykseen tai satulahuoneen lämmitykseen. Lopputuote: lämpö ja lannoite. Lannoitteen laadusta voidaan olla montaa mieltä. Siitä liukenee kuitenkin helpommin nitraatteja vesistöön, koska ne ovat vaikeasti kasvien käytettävissä ja siten valuvat vesien mukana maaperässä. Toisin kuin mädätyslannoitteessa, jossa nitraatit on paremmassa muodossa. Kompostoidessa vapautuu myös kaasuja ilmaan,koska prosessi ei ole millään tavalla hallittu. You know, älä mene umpinaiseen lantalaan puuhastelemaan tai pyörryt.

Voimaa hepan lannasta!
Edelleen kuitenkin kaikki huutaa polttamisen perään. Lukemani artikkeli koski erään energiayhtiön heppalantahanketta ja siinä puhuttiin polttamisesta sanalla energiakäyttö. Silmiin koski lukea, että "Energiakäytössä lannan orgaaninen aines menetetään". Sitten sitä verrattiin kompostointiin, jossa orgaanista ainesta ei niinkään menetetä. Jos ymmärsitte, mitä kirjoitin yllä, ymmärrätte, että lauseet on ristiriidassa keskenään. Eli potaskaa. Polttamisessa lannan orgaaninen aines menetetään. Mädättämisessä ei. Ja ne molemmat ovat energiakäyttöä. Ja tämä luki ammattilehdessä!!! YHYHYHYYY!!! Sitten ihmetellään, että miksi polttamista ei hyväksytä tai miksi lannasta ei saa energiaa... Koska tuolla medioissa liikkuu niin jäätävä määrä harhaanjohtavaa tai jopa väärää tietoa. Wääääää!

Jos minulta kysytään, ainoa järkevä ja hyvä vaihtoehto lannan käsittelylle on mädättäminen. Miksei sitä sitten tehdä? Koska tarjolla olevat ratkaisut toimivat vain yli 50 eläimen tiloille ja maksavat kuusinumeroisia summia. Laitosten määrä on kuitenkin huimassa kasvussa! :) Lisäksi isot yritykset eivät halua panostaa hevosenlantaan, koska sen energiasisältö on heikko verrattuna moniin muihin raaka-aineisiin, joita on tarjolla. Sitten on tietty tämä yksi yritys, joka ottaa lannan käsittelystä kovia hintoja ja aiemmin rajasi myös kuivikkeen käytön yhteen laatuun. Tähän kaiketi tuli jo muutos. No, rahaahan heidänkin on tehtävä. Mutta ei suoranaisesti ratkaise tallien ongelmia. Valtaosa tiloista taitaa edelleen käyttää sitä ehkä kyseenalaista tapaa - heitetään peltoon, kyllä se sinne häviää. Niin häviääkin. Samalla kärsii alueen vesistöt, eikä se ammoniakki sellaisenaan tee sille maaperällekään hyvää. Asianmukaisella kompostoinnilla laillisessa lantalassa tämä riski pienenee. Mutta vain pienenee, ei häviä. Eikä siitä saa energiaa, eikä siis säästä rahaa. Lannan käsittely maksaa jokaikisessä vaiheessa, joten onhan se jokaisen talliyrittäjän unelma kääntää osa kuluista tuloiksi.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Voittaa lotossa ja perustaa mädätyslaitteistoa tarjoava firma. Palaan tähän ehkä joskus.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti