perjantai 30. joulukuuta 2016

lainapäivät vol. 2

Lainapäiviä jatkettiin vielä Make Nymanin ohjasajolla. Tämä ohjasajoguru ja arvostettu hevosammattilainen käy tallillamme säännöllisesti, mutta koska taas tämä "pääsen vain torstaisin aamupäivällä", meillä ei ole ollut mahdollisuutta osallistua aiemmin vaan ollaan harrastettu ohjasajoa arvon vuokraajamme kanssa itsenäisesti. Topia oli siis ohjasajettu about 7 kertaa ennen tätä tuntia, joten mitään paniikkia ei ollut odotettavissa. Tallimme hevosenomistajat tuovat hevosensa Makelle treenattavaksi maasta käsin ja odottavat kai sitten palautetta hevosen toiminnasta ja kunnosta. No, mun tavoitteet oli vähän erilaiset. Haluan ajaa myös itse ja tehdä Topin treenistä siten vaihtelevampaa ja monipuolisempaa. 

Topin eka ohjasajokerta vuokraajan kanssa.

Tapasin Maken ekaa kertaa ja jotenki hienosti onnistuin vaan pamauttamaan "Hei, tässä on Topi!" johon Make tokaisi "Hei, mä olen Make." Sillä siunaamalla tajusin, että oisin tietty voinu esitellä itsenikin, mutta menin jo lukkoon. "Ööö... Topi on 9 v. kenttäratsun alku." "Onko sillä ohjasajettu?" "joo, minä ja mun vuokraaja ollaan ohjasajettu alle kymmenen kertaa." "Ahaa" Maken silmät jotenki terävöity ja naamalle tuli puoli kauhistunut ilme. Jännä, mikä siinä nyt vois mennä pieleen, ku kaks amatööriä laittaa räjähdysalttiin pv:n ohjien väliin? "Mulla on lähinnä ravipuolen taustaa enkä ihan ymmärrä tästä ohjasajosta kauheesti". "No mitäs haluaisit, että tehdään tänään?" sitä seurasi pitkä hiljaisuus, johon mun oli vaan sanottava, että en tiedä. Ihanaa tuntea itsensä heti tyhmäksi! "Tässä hevonen, haluttas oppia, mutta en tiedä, että mitä." Noh, totesin sitte hetken jahkailtuani, että olisi kiva saada ajatuksia siitä, mitä mun pitäisi tämän hevosen kanssa treenata ja mitä sen kanssa voisi tehdä ohjasajaenki. Siitä Make saiki jo selkeät sävelet - ensin hän kokeilee hevosta ja sitten neuvoo minua. Make antoi mulle silan, minkä seurauksena Topi näytti lähinnä tältä O_O ja peruutti karkuun. WTF? On se ton laitteen nähny ennenki. Make otti narusta kiinni ja minä puin silan. Mietin ensin, että haluaako se nähdä osaanko oikeasti mitään, mutta tulin sitte tulokseen, että ehkä ajatus oli vaan, että minä tuttuna ja turvallisena ihmisenä saisin puettua sen. No hyvin näytti onnistuvan ku poni peruuttaa silmät selällään karkuun :D Mitä nyt laitoin silan väärään kohtaan.


Ite treeni meni varsin hyvin. Yllätyin, kun Make sanoi sen helposti vetävän vastaan ja painavan, jolloin sille pitää antaa löysää. Topi? Vetää vastaan? Totesin pian saman itsekin kyllä. Topin tekeminen näytti sujuvan ku vanhalta tekijältä, joskin vähän laiskottelua oli ilmassa. Vähänkö pelotti tarttua ohjiin sitte mun vuoron tullessa, kun en tienny yhtään, mitä mun niillä pitäs tehä. No, mitään ja mitään, mutta ku oli ammattilainen vieressä ja mä oon tasan istunu kärryillä ja sanonu että kovempaa tai hiljempaa. Topinki sain puoli paniikkiin edellisellä kerralla. Oivoi... No, korva tarkkana kuuntelin sitte ohjeita ja tajusin esimerkiksi sen, että en erota Topin käynnistä koska se menettää tahdin. Ääääääääh! Ymmärrän eron nelitahtisen ja kakstahtisen käynnin välillä, mutta en erota sitä omasta hevosesta. Voi p... Ilmankos sain viimesestä kenttäkoulustartista tahdista huomautuksen. Ok, mutta maasta käsin näen tilanteen ja nyt opetellaan sitte tämäkin.

Tässä minä ite ohjien päässä ekaa tai tokaa kertaa. Ihan kauheen näköstä räpeltämistä... No, jostain se on alotettava.


Topia pitääki nyt sitte patistella tosissaan eteenpäin. Näin hyvin Maken touhuista, että Topi laiskotteli ja siitä haettiin enemmän poweria irti. Läksyksi tuliki sitte vaatia reippaampaa liikettä, että Topi alkaisi oikeasti käyttämään kroppaansa eikä menisi vaan säästöliekillä. Oijavoi. Tästä on nyt sanonut kouluvalkku, aluevalkku, esteratsastaja edellisenä päivänä ja nyt vielä ohjasajoguru. Enemmän eteen. Ei se vissiin auta. Pitää opetella ratsastamaan nyt isommassa temmossa ja ottaa hevosesta enemmän irti. Kyllähän sen kroppaki voi paremmin, kun se liikkuu irtonaisemmin, mutta aaaaa kuka pitää sen lapasessa? :D Lisäksi puomeja, jotta jalat saadaan nousemaan. No shit Sherlok... Puomikäsky siis jo toisesta osoitteesta. Ok, ei auta siinäkään ku alkaa kanniskella niitä keskelle maneesia. Sori kanssaratsastajat. Pientä jäykkyyttä oli myös vasemmalle ja pienellä tunnustelulla Make löysi selästäkin pienen jumin. Siihen lääkkeeksi käyntiväistöjä. Ei ravi- vaan käyntiväistöjä. Verryttelyksikin tuli ehdotus, että enemmän laukkaa ja vähemmän ravia. We'll see what happens then! 

Eli enemmän poweria, enemmän puomeja, enemmän laukkaa, käyntiväistöjä ja vähemmän alkuraveja. Taas on lisää kokeiltavaa ja ajateltavaa! Motivaatio kasvaa, kun on jonkinlaisia suunnitelmia ja ajatuksia, miten viedä hommaa eteenpäin. Vielä kun on nyt kaks päivää kattonu vierestä, miten se oma poni toimii ammattilaisen käsissä, niin näkee niitä puutteita ja virheitä omassa toiminnassa. Harmi, että maneesi on usein ruuhkainen ja ahdas, kun pääsee treenaamaan. Powerin saaminen siellä ja puomiharjoittelu on hiukan haasteellista. Varsinki, kun sitä poweria yleensä irtoo ylimääräisiinki asioihin, kun sitä lähetään kaivamaan ponista ulos :D Tämänkin treenin jälkeen Topi sai kehuja ammattilaiselta, joten hymy oli leveä! Omat puutteet oli taas hetken toissijaisia, kun on hieno ikioma poni <3

Murmeli <3 

torstai 29. joulukuuta 2016

Lainapäivät


Viimeisen puolen vuoden aikana metriset rataesteet on ollu mulle ja Topille enemmän tai vähemmän mahdottomia. Ollaan ajauduttu kerta toisensa jälkeen ihan okserin pohjaan ja tuloksena oli aina ihan kamala hissihyppy. On tuntunu enemmän ja enemmän siltä, että ollaan umpikujassa, josta en osaa ulos. Tottakai, rutiininpuutetta ja tarvittaisiin treeniä treeniä treeniä. Mutta silti tuntui siltä, että ei ole ideaa treenata, kun en tiedä, mitä pitäisi korjata. Valmennuksissa asiat on sujunu paremmin eikä ongelmaan ole päästy kiinni. Vaikka olisi tullut hissihyppy, sitä ei ole ratkaistu mitenkään muuten kuin että "uudestaan". Minunlaiselleni analyyttiselle ja oppia janoavalle perfektionistille se ei ollut mikään ratkaisu. Niinpä päätin lähteä purkamaan asiaa erottamalla ensin ongelman aiheuttajan. Kumpi sen aiheuttaa? Minä ratsastuksellani vai Topi ratkaisuillaan? Lähtökohtaisesti minun pitää tottakai muuttaa ratsastustani, mutta pitääkö mun olla rohkeampi ja korjata omia virheitä vai pitääkö mun korjata hevosen virheitä? Parhaiten tämän tietty saa selvillä sillä, että ratsastaa itse muilla hevosilla ja laittaa jonkun muun oman hevosen selkään. Kaikki ratsastajat tietävät, että jos menet yhdellä ja samalla hevosella vuosikausia, opit ratsastamaan vain sillä nimenomaisella hevosella. Samaten jos käytät vain yhtä valmentajaa, opit vain yhden tyylin ratsastaa. No, tätä jälkimmäistä ongelmaa ei todellakaan ole ollut... ks. kirjoitus valmentajaa etsimässä.

Onko mitään söpömpää? <3
Topin sairasloman aikana päätin ottaa ns. ilon irti siitä ajasta, joka ei mennyt oman hevosen selässä. Kiipesin siis vieraan hevosen selkään. Ilmoittauduin Ratsastuskeskus Ainoon estetunnille. Ratsastuskouluun ratsastuskoulun hevosella. Kauhun sekaisin fiiliksin astuin sisään tähän uuteen ja suorastaan kimaltelevaan esteratsastuksen pyhättöön. Olin todella ajoissa ja tuleva ratsuni oli edelliselläkin tunnilla, joten mulle jäi aikaa a) syödä unohtunut välipala b) seurata tuntitoimintaa c) paikallistaa ratsu ja pohtia, millainen se on. Näytti herkkäsuiselta - viskoi päätä eikä antanut ottaa tukea suusta. Oivoi. Kilteiltä ne kaikki näytti ja edeltänyt tunti oli selvästi jonkinasteinen jatkoalkeiskurssi. Laukkaa mentiin kierros kerrallaan vuorotellen. Ok, eli ihan oikea ratsastuskoulu. Ei siis ole kerännyt sellaista "harrastajien eliittiä" maneeseihinsa. Ihan tavan tuntilaisia. Hyvä niin. Niinpä siis ratsunikin oli hivenen kuuro, hyvinkin jäykkä ja ihan mahdoton ratsastaa rennoksi. No, se ei ollut alunperinkään mun tavoite saada hevosta rennoksi. Ehei, osaan sen jo. Hevoset rentoutuu niin hyvin, ettei ne enää liiku mihinkään vaan suorastaan nukahtavat. Mun tavoite oli päästä hyppäämään jollain muulla ku Topilla ja oppia omasta ratsastuksesta - mitkä asiat estettä lähestyessä ovat minun syytä ja mitkä johtuvat Topista. Miten pärjään toisen hevosen kanssa vs. miten pärjään Topin kanssa. 

Tallin kissat unilla yhdessä :D
Kauhun sekaiset fiilikset eivät missään nimessä johtuneet ympäristöstä tai tulevasta hevosesta. Fiilis oli lähinnä se, että "apua, nyt mä joudun palaamaan takas alkeisiin ja paljastamaan kaikille, kuinka paska ratsastaja mä oikeasti olen." Tiesin, että joko se olisi todella helppoa, jos hevonen on automaatti ja tekee kaiken minusta huolimatta - saisin hyviä fiiliksiä, mutta that's it. Tai sitten se olisi ihan jäätävän vaikeeta, mistään ei tulis mitään ja olo olis ku alkeiskurssilaisella - valmiina nostamaan laukan kulmasta ja sit kynsin ja hampain yrittäis vaan pitää sen hevosen laukassa koko pikän sivun. No, lainaratsu ei tosiaan hyväksynyt oikein tuntumaa. Yritin nätisi - ei reaktiota. Yritin kovasti - ruuna hyppäs pystyyn. Ok, unohdetaan se tuntuma ja katellaan sitte ponia yläkautta silmiin. Koitin vaan taivutella ja toteuttaa annetut tehtävät. Tehtävät suju ok, joskin teki mieli aina käyntitauoilla vääntää ja kääntää salaa. Kovin montaa hyppyä ei ehditty ottaa, mutta jo puomeilla huomasin, että samoja ongelmia ilmeni kuin Topinkin kanssa. Vauhti hyytyi puomille ja ajauduttiin lähelle. Ok, lisäsin vauhtia ja tilanne korjaantui. Eli enemmän eteen. Selvä. Voi pahus. En voikaan siis vaan syyttää hevosta vaikka kovasti toivoin sitä ja nimenomaan pelkäsin tätä. Topi on muuten aika helppo ratsastaa... seki vielä.

Sitten tuli päivä, kun Topin selkään kiipesi esteratsastaja. Osaavampi ja tottuneempi hyppääjä. Halusin palavasti kuulla kehuja hevosesta ja toisaalta nähdä, että onko se ammattilaiselle sitten helpompaa. No olihan se. Mutta samat jekut Topi yritti silti! Vähän sivuloikkaa sinne ja u-käännös tänne ja hyppypomppuvaihtopotku. No, eihän ammatti-ihminen siitä hätkähdä. Rohkeasti reippaassa temmossa ekoille pienille esteille. Ok, tota tempoa mun vaan pitää reenaa. Ka, ristilaukkaaki! Eli se johtuu sentään ponista eikä minusta. Ha! Synninpäästö. Edellisellä estetunnilla laitettiin ohjauspuomit suoristamaan hevosta ja kappas ku munkaan ei enää tarvinnu pikistellä kyydissä pitääkseni Topia keskellä esteitä. Eli toispuoleisuutta pitää korjata - esim. treenaamalla 40% vasemmalle ja 60% oikeelle.

Sit vaihettiin ajatuksia esteratsastajan kanssa. Hän kertoi odottaneensa pohkeen taakse jäävää ja vaikeampaa hevosta, mutta Topi olikin oikein miellyttävä ja hyvä ratsastaa. Panostus kouluratsastukseen siis näkyi. Jes! Siitä pisteet kotiin :) Hypätessäkin Topi reagoi jalkaan ja oli ratsastettavissa, mutta sellaisen huomion oli tehnyt, että Topi mielellään syöksyy esteelle - venyttää pari viimeistä askelta päätyen siten ihan pohjaan etupainoisena ja sukellusasennossa. Topi yritti siis  kiskaista itsensä sukellukseen kohti estettä. HAA! Se en siis oo vaan mä! Okei, oonhan voinut opettaa sille tuon tavan, mutta joka tapauksessa, nyt tiedän, että mun pitää tukea sitä edestä enemmän ja loppuun asti! Ei se, että oon jättäny sen yksin, oo tehnyt sitä epävarmaksi ja siksi ajanu sitä pohjaan vaan se, että se on päässy romahtamaan edestä ja sukeltamaan esteelle ja hukkaamaan etäisyyden. Onhan siinä hevosen laukassa paljon säätövaraaki, eikä se tosiaan tarvi ku pari askelta niin askelpituus voi heittää häränpyllyä niin paljon, että etäisyys katoaa. Ilmankos mun on niin vaikea löytää etäisyyttä... Mun pitäs koittaa pitää sen laukka tasaisempana ja yhtä pitkänä/lyhyenä viimeseen asti. How on earth that happens x_X

Esteratsastaja painotti puomitreenien tärkeyttä. "Jätät nyt sen koulutreenin, kun se jo sujuu ja keskityt näihin esteisiin." Ok :D Ajatus on ollutkin tehdä viikoittain puomitreeniä ja päästä kerta viikkoon hyppäämäänkin. Yritys on ainakin kova. Toteutus on tähän asti jääny enemmän ku puolitiehen. 
Mitä siis jäi näistä lainahevos- ja lainaratsastajapäivistä käteen? Pitää harjoitella lähestymisiä paljon enemmän. Puomitki riittää siihen. Pitää lähestyä paljon rohkeammin ja reippaammin. Myös niille puomeille. Pitää tukea Topia loppuun asti - se, että päästään jalan irti ei ole ainoa paha vaan se käsiki pitää pitää tuella ja estää ponia venymästä pitkäksi ponnistukseen saakka. Näillä ajatuksilla uuteen vuoteen! Ps. oli kuulkaa kiva kattoa Topin hyppäämistä <3 On se niin... ihana ja hieno! Ei ihan turha peli vaan sellanen "parempi harrasteratsu" <3

Kuvassa oikealla Topi oli sairaslomansa ratoksi sisustanut ihan itse karsinansa uudelleen. Myös turpeita on kiva kasata johonkin nurkkaan. Vähintäänki estämään rottien pääsyn hänen huoneistoonsa. Yksi rotta erehtyi Topin tontille ja pääsi hengestään. Näppärä poni :D



lauantai 10. joulukuuta 2016

Hevoset haisee - miksi siis ratsastan?

Would you trust this one?
"Ratsastus on tyttöjen hommaa"- väärin. Tätä voi harrastaa täysin ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ei tarvitse edes olla kaikkia raajoja tallella. "Ai sulla on oma meetwursti"- Ei. Meetwurstiin tarvitaan myös possua ja ehkä muitakin eläimiä, eikä minulla ole kuin hevonen. "hevonen on parasta leivän päällä" - koirasi varmasti maistuisi myös hyvältä? Ei sillä, hevosenliha on hyvää, mutta ei voita niitä fiiliksiä, minkä sen elävän eläimen kanssa saa. Tai sitten se toinen ääripää "miten sä voit pakottaa ton eläimen tekemään tollee?" Tota öö... koitapa pakottaa toi 500 kg tekemään jotaki. ja btw. käynhän minäkin töissä, että saan ruokaa. Ennen vanhaan hevoset veti kärryjä, koirat vahti pihaa ja kissat metsästi hiiriä ja rottia tontilta ja sai sitä vastaan ruokaa ja paikan nukkua. Tänä päivänä näistä on tullut lemmikkejä ja oloneuvoksia. Vähän niin ku nykynuoriso. Jos nyt vähän yleistän. Toiset voi siinä tehtävässä hyvin, toiset ei.Voin kertoa, että ilman päivittäistä tekemistä ja puuhastelua, Topista tulisi tylsistynyt, apaattinen ja ennen pitkää neuroottinen. Enkä ole vakuuttunut sen taidoista pärjätä luonnossa :D Säikähtäisi kiveä ja juoksisi auton alle.

Kiusaaminen ja ratsastusharrastuksen ivaaminen on ollut viime aikoina tapetilla. Asiasta keskusteltiin ihan Ylen radiossa asti. Eikä syyttä. Mutta mikä saa ihmiset ivaamaan ratsastajia? Miksei yhtälailla ivata motocross-, agility- tai vaikka laskuvarjohyppyharrastajia? Ratsastus vaatii ihan yhtälailla kropan hallintaa kuin motocross. Siinä pitää pystyä kommunikoimaan eläimen kanssa selvästi ja toimivasti niin ku agilityssä. Se vaatii tiettyä rohkeutta ja joissain ratsastuksen lajeissa rämäpäisyyttä niin ku laskuvarjohypyssä. Lisäksi vaaditaan raudanlujia hermoja ja vuosien psyykkistä treeniä niin ku vaikkapa ammunnassa. Ihmiset ovat niin vieraantuneita eläimistä ja vanhan ajan maalaiselämästä, että ne ei tiedä, mitä  hevosen kanssa tekeminen on. Joillain ei ole ole ylipäänsä mitään käryä minkään eläimen kanssa toimimisesta. Heillä ei ole koskaan ollut tarvetta olla niiden kanssa tekemisissä, niin miten voisikaan olla.

Defenitely trust this one!
Työkaveri kysyi minulta hiljan, että mikä juttu siinä ratsastuksessa oikein on? Ihaili sitoutumistani ja kovaa panostusta harrastukseni eteen. Se vaivannäkö, oman ajan ja talouden uhraaminen, mutta... -miksi? Miten kuvailet sitä fiilistä, minkä sä siitä hommasta saat ihmiselle, joka ei ole koskaan pitänyt eläimistä mitenkään erityisesti? Vauhdilla? Mopo menee kovempaa. Urheilusuorituksen tuomilla endorfiineilla? Voi olla vaikea niellä, koska "sähän vaan istut siellä". Väärin taas, mutta ei mennä nyt siihen. Mä en osannu vastata. En osaa oikein nytkään. Mä vaan satun tykkäämään tästä. Mä tykkään mun hevosesta. Silloin tällöin tykkään myös ratsastaa sillä. Esim. yks torstai oli NIIIIIIIN siistiä vapaapäivien jälkeen mennä hiittiradalle ja lämmittelyn jälkeen hellittää vaan ohjasta ja kuiskata sanattomasti, että "anna palaa niin lujaa ku pääset". Tuuli vinkuu korvissa ja vesi valuu silmistä, ku painat 40 km/h elävän eläimen selässä, jonka jokainen lihas tekee töitä viedäkseen teidät pois kaiken työn ja kiireen keskeltä.

Yksi iso etu tässä lajissa onkin nimenomaan se, että se pakottaa ajatukset töistä ja kiireestä. Koska ollaan tekemisissä elävän eläimen ja ajattelevan (joskus liikaakin ajattelevan) olennon kanssa, sitä ei voi tehdä vasurilla ajatukset muualla. Tekemiseen on keskityttävä kympillä. Hevonen on tavattoman tunneälykäs ja huomaa heti, jos harhaudut. "Haa, se ei ehi ees tajuta mikä iski, ku mä tästä heitän uukkarin!" (No, ei se noin ajattele, mutta voisi!) Se on lisäksi saaliseläin, joten siinä 40 km/h vauhdissa jos vastaan tulee käpy, sun pitää nähdä se ennen hevosta, tai hevonen tekee omat ratkaisunsa ennen ku kuski tajuaakaan, jolloin ratsastajan ja hevosen tiet erkanevat. Se on hauskaa ja samalla vaarallista. Siis ratsastus. Ei se teiden erkaneminen. Vaarallisuudestakin joskus toiste.

I know, you obviously don't -ilme
Nyt kun oon 3,5 vuotta Topin kanssa opetellut tätä touhua, matkan varrelle on tullut jos jonkinmoisia ajatuksia tästä lajista. Osan niistä olen täälläkin jakanut. vuodet 2014 ja 2015 kyseenalaistin itsekin koko lajin ja sen, että onko tässä mitään järkeä. No eihän tässä sinänsä ole, mutta halutaan kovasti uskoa niin. Kun oli vaikeeta ja mikään ei onnistunut, tipuin jatkuvasti ja pelotti koko ajan niin paljon, että halusin vaan lopettaa, piti koko ajan perustella itelle, että jos mä nyt luovutan - jos mä nyt lopetan, enkä käy tätä taistelua loppuun ja opettele tämän ADHD-liikaviisaan-tasmaniantuholaisen-kuplamuoviin käärittävän pommin kanssa toimimaan oikein, mä en opi sitä ikinä. Mä en tuu ikinä löytämään toista sellaista hevosta, joka a) sopii mun kukkarolle b) sopii mun psyykelle c) kykenee suorittamaan sillä tasolla, mitä haluan. Enkä siis ikinä tulisi saavuttamaan niitä tavoitteita, jotka asetin itselleni jo vuosia sitten ja mistä haaveilin jo lapsena. Se olisi tarkoittanut sitä, että olisin ihan itse heittänyt vuosien, jopa vuosikymmenten haaveet savuna ilmaan. Joten taistelin. Välillä itku kurkussa kilpailupaikalla ikävöiden kotiin, mutta taistelin. Nyt uskallan nauraa, kun aikapommi pingottuu alla räjähtämään ihan koska tahansa ja pystyn keskittymään kilpailusuoritukseen sen sijaan, että miettisin, miten en pääse satulasta ylös, kun molemmat jalat muuttu spagetiksi.

Mun on ehkä vaikea kertoa, että mikä tässä on se juttu, kun tuon tahkoamisen aikana olen päässyt unohtamaan, miltä tuntuu se flow, onnistuminen, helppous ja lentäminen sen hevosen kanssa. Toinen ongelma on ehkä myös se, että en yleisestikään ottaen pysty tällä hetkellä nauttimaan täysillä mistään. Korvien välissä on joku tukos, mutta ratsastus on sitä pikku hiljaa avannut. Kyllä se torstaina oli vaan ihan parasta, kun se 500 kg siinä satulan alla otti ns. jalat allensa. Vähän ehkä vieläkin hirvitti, että se intoutuu pukittelemaan, mutta ei onneksi sitä tehnyt. Ehkä se on ymmärtänyt, ettei se ole suotavaa. Ehkä. Doubt that. Mut toivossa on hyvä elää! ;)

E.v.v.k. -ilme (= Topin kipuilme)
En mä tiedä. Siitä vaan saa kiksit siitä suorittamisesta. Topiki on sulonen ku nallekarkki ja sen tuoksu tuo mieleen lapsuuden ja heppaleirit. Sen karva on pehmeää ja turpa silkkinen. Silmät puhuu enemmän ku oma avopuoliso, kun siltä kysyy jotain. Topin kanssa voi keskustella. Ei sanoin, mutta elein ja ilmein. Hengityksen rytmillä, ryhdittömyydellä, käden liikkeillä ja no, voi niitä sanojaki käyttää, mutta se ei ole sama asia. Esim. Ei on varsin tuttu ja toimiva sana. Sitä seuraa aina syvä katse. Sanoilla voin kertoa mitä haluan, mutta Topi lukee koko ajan, että mitä mieltä minä oikeasti olen. Kyseenalaistaa ehkä sanat, mutta ei sitä, mitä tunnen. Sen tunneäly on jotain käsittämätöntä ja vasta nyt olen tajunnut katsomaan Topia peilinä. Pysähtynyt miettimään, että hetkinen - nyt se karkas tonne seinälle. Olenko liian äkkipikainen ja hätäpäissäni taas liikkeellä - pitäisikö jättää päivän kiireet nyt sinne autoon ja pysähtyä hengittämään tätä hetkeä. Kiire ja stressi tuo äkkipikaisuutta, äkäisiä liikkeitä, tahatonta aggressiivisuutta. Eläin vaan reagoi siihen paljon voimakkaammin kuin toinen ihminen. Ehkäpä yksi iso asia tässä lajissa on myös se itsensä tunteminen ja mielenhallinnan opettelu. Fyysistä harjoittelua voi tehdä kuka vain, mutta kaikki ei pysty siihen keskittymiseen ja mielialojen hallintaan, mitä tämä laji vaatii.

En mä osaa paremmin tähän vastata. Joka kerta, kun joku kysyy tota, mun tekee mieli sanoa, että "hei, tuu mukaan niin mä näytän sulle." Mutta harvapa siitä innostuu. En mäkään lähtis kokeilemaan laskuvarjohyppyä tai edes motocrossia, koska en oo ikinä ajanu mopoa, se on vaarallista ja ihan varmasti tappaisin itteni sellasella. Terveisin kenttäratsastaja ja kahjon hevosen omistaja. See the irony?

ps. en ehkä osaa vastata miksi, mutta osaan sanoa, että en voisi elää ilmankaan. This is me, this is my life.

maanantai 5. joulukuuta 2016

Hevoset ja energia

Paljonkohan energiaa paloi tuon rinkulan tekemiseen hävittäjällä?
Luin tuossa taannoin yhtä koulutusalani lehteä, kun löysin vihdoin aikaa istua alas kotona (lue = olin flunssassa jumissa kotona). Turhauduin taas. Hevosalan ammattilaiset ovat yrittäneet saada hevosenlannan energiakäyttöasiaa eteenpäin. Ja termistö on aivan hukassa. Sen seurauksena lehtiartikkelikin oli jäätävän harhaanjohtava. No, katsotaan, miten syvälle tähän aiheeseen jaksan nyt sukeltaa. Toim.huom. Olen ympäristötekniikan DI, perusopinnot prosessitekniikkaa ja maisterivaiheen pääaine "Sustainable energy". Ei kuitenkaan tarkoita, että olen kestävän energian kuningatar, koska teen päivätöikseni ihan erijuttuja ja oon pahasti pihalla päivän energia-asioista.

Ensiksi termistöä:
Energiakäyttö: Sisältää kaikki tavat tehdä lannasta energiaa. Niitä on mm. polttaminen, kaasuttaminen, mädättäminen ja lämmön talteenotto kompostoinnista.

Polttaminen: you know, sama asia, mikä tapahtuu takassa. Lopputuote on lämpöä, savukaasuja (savu=käyttökelvotonta kaasua, saastetta) ja tuhkaa. Tuhkaa voidaan käyttää maan täyteaineena ja tavallaan lannoitteenakin, mutta sen ravintoarvo on aika olematon.

Kaasuttaminen: Tämä onki vaikea. Jopa ammattilaiset menee harhaan. Kaasuttaminen on polttoaineen kuumentamista niin kuumaan lämpötilaan, että se kaasuuntuu = muuttuu kiinteästä kaasuiksi. Syntynyttä kaasua voidaan sitten polttaa "savukaasuiksi" ja saada energiaa. Mutta vaatii aika hitosti energiaa saada ensin sitä kaasua. Lopputuote on kaasua ja tuhkaa. Vähän vastaava prosessi on pyrolyysi, jossa aineesta tehdään öljyä kuumentamalla.

Mädättäminen: kaasun tuottamista biologisella prosessilla. Prosessi vaatii myös lämmitystä, mutta puhutaan kymmenistä, ei sadoista asteista. Hävittää hukkakauran siemenet. Lopputuotteena käyttökelpoista kaasua ja huippulaatuista ravinteikasta lannoitetta. Vastaavaa lannoitetta et saa kemikaalitehtaasta. Tämän ja ylemmän prosessin kaasun seassa voi olla ylimääräsiäkin aineita, mutta poltettaessa syntyy pääosin vettä ja hiilidioksidia.

Lämmön talteenotto kompostoinnista: Laitetaan vesiputkisto esim. lantalan alle, jossa kompostoinnissa syntyvä lämpö siirtyy putkistoon ja voidaan siirtää esim. käyttöveden lämmitykseen tai satulahuoneen lämmitykseen. Lopputuote: lämpö ja lannoite. Lannoitteen laadusta voidaan olla montaa mieltä. Siitä liukenee kuitenkin helpommin nitraatteja vesistöön, koska ne ovat vaikeasti kasvien käytettävissä ja siten valuvat vesien mukana maaperässä. Toisin kuin mädätyslannoitteessa, jossa nitraatit on paremmassa muodossa. Kompostoidessa vapautuu myös kaasuja ilmaan,koska prosessi ei ole millään tavalla hallittu. You know, älä mene umpinaiseen lantalaan puuhastelemaan tai pyörryt.

Voimaa hepan lannasta!
Edelleen kuitenkin kaikki huutaa polttamisen perään. Lukemani artikkeli koski erään energiayhtiön heppalantahanketta ja siinä puhuttiin polttamisesta sanalla energiakäyttö. Silmiin koski lukea, että "Energiakäytössä lannan orgaaninen aines menetetään". Sitten sitä verrattiin kompostointiin, jossa orgaanista ainesta ei niinkään menetetä. Jos ymmärsitte, mitä kirjoitin yllä, ymmärrätte, että lauseet on ristiriidassa keskenään. Eli potaskaa. Polttamisessa lannan orgaaninen aines menetetään. Mädättämisessä ei. Ja ne molemmat ovat energiakäyttöä. Ja tämä luki ammattilehdessä!!! YHYHYHYYY!!! Sitten ihmetellään, että miksi polttamista ei hyväksytä tai miksi lannasta ei saa energiaa... Koska tuolla medioissa liikkuu niin jäätävä määrä harhaanjohtavaa tai jopa väärää tietoa. Wääääää!

Jos minulta kysytään, ainoa järkevä ja hyvä vaihtoehto lannan käsittelylle on mädättäminen. Miksei sitä sitten tehdä? Koska tarjolla olevat ratkaisut toimivat vain yli 50 eläimen tiloille ja maksavat kuusinumeroisia summia. Laitosten määrä on kuitenkin huimassa kasvussa! :) Lisäksi isot yritykset eivät halua panostaa hevosenlantaan, koska sen energiasisältö on heikko verrattuna moniin muihin raaka-aineisiin, joita on tarjolla. Sitten on tietty tämä yksi yritys, joka ottaa lannan käsittelystä kovia hintoja ja aiemmin rajasi myös kuivikkeen käytön yhteen laatuun. Tähän kaiketi tuli jo muutos. No, rahaahan heidänkin on tehtävä. Mutta ei suoranaisesti ratkaise tallien ongelmia. Valtaosa tiloista taitaa edelleen käyttää sitä ehkä kyseenalaista tapaa - heitetään peltoon, kyllä se sinne häviää. Niin häviääkin. Samalla kärsii alueen vesistöt, eikä se ammoniakki sellaisenaan tee sille maaperällekään hyvää. Asianmukaisella kompostoinnilla laillisessa lantalassa tämä riski pienenee. Mutta vain pienenee, ei häviä. Eikä siitä saa energiaa, eikä siis säästä rahaa. Lannan käsittely maksaa jokaikisessä vaiheessa, joten onhan se jokaisen talliyrittäjän unelma kääntää osa kuluista tuloiksi.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Voittaa lotossa ja perustaa mädätyslaitteistoa tarjoava firma. Palaan tähän ehkä joskus.   

torstai 1. joulukuuta 2016

Käynnistä lentoon

Tykkään talvesta. Koittakaa kestää ;)
Topin kanssa on tullut törmättyä jos jonkinmoisiin ongelmiin matkan varrella. Viimeisin takaisku oli pari viikkoa sitten saatu haava etujalassa, joka oli aika selvästi tarhakaverin hokista. Näin mielessäni tilanteen, jossa Topi 8 v. on käyny tökkimässä ja härppimässä kaveria aikansa, kunnes toisella on tullu mitta täyteen ja Topi saanut pataan. Sitten se on hölmistyneenä tuijottanu jalkaa roikottaen, että "miks sä noin teit?" Haava vaati tikkejä, mutta kiitos pakkasten ja tallityöntekijöiden rivakan avun, haava on jo parantunut siihen malliin, että ollaan päästy töihin. Eikä tarvi enää patistella ponia eteenpäin. Loma teki siis tehtävänsä sen pääkopallekin  - virtaa on ku pienessä kylässä. Ja niin ku rakas siskoni pienenä Topi malttaa olla nyt hetken kiltisti hiljaa ja keskittyä. Sitten vaan poksahtaa ku painekattila ja purkaa kaiken räjähdysmäisesti pukittelemalla ja sinkoilemalla, kunnes voi taas olla hetken kiltisti hiljaa. Ja poksahtaa uudestaan. Siskolla se tarkoitti esim. tv:n katsomista ja satunnaisin väliajoin kiljumalla tai huutamalla, että saa vaan ääntä ulos oltuaan "liian kauan" hiljaa. Sisko <3

Seuramestaruus re 3. ja ko 2. 2016
Se ei ollu ainoa hyvä asia, että poika piristyi ja löysi sisäisen lapsensa. Taas. Kuntoutuksen, jos sellaisesta nyt voi tässä edes puhua, alkuvaiheilla liikunta aloitettiin maltillisesti ja se tarkoitti taluttelun (äh, joutu kävelemään ihan ite!) jälkeen käyntityöskentelyä. "Pitkäveteistä ja tylsää" ois voinu ajatella, mutta tuumin, että otetaan tästä nyt kaikki irti ja panostetaan kerrankin käynnin laatuun ja yksityiskohtiin perustehtävissä.  Käytiin alkuun maastossa kiipeämässä jyrkkiä mäkiä takaosan voiman vahvistamiseksi ja vaihtelun vuoksi. Topi keräski siitä niin pahasti kierroksia, koska "kaikki!", että se ei juurikaan kävellyt vaan steppasi keinuen eteenpäin lähinnä poikittain. Eräällekin pakulle se suuttui, kun paku ajo lätäkköön ja päästi yllättävän läts-äänen. Suuttumastahan Topi ilmaisi kääntämällä salamana hanurin autoa kohti ja potkaisemalla molemmilla jaloilla. Turvallisen välimatkan päästä toki. Paku odotti, että pääsin takas tilanteen herraksi ja pääsi ohi. Topi oli ihan raivona. Haukkuvat koirat ei kauheasti helpottaneet tätä mielialaa. Suuntasin sitte maneesiin ja hidas keinuva piaffia lähentelevä ravi jatku ainakin kierroksen verran vielä sisätiloissa. Tämän seurauksena päädyin pitämään Topin lyhyenä ja napakkana seuraavanakin päivänä. Työstin sitä korkeampaan muotoon. Aloin siis ratsastaa sitä edestä ylös, kevyeksi ja kantamaan itsensä vähän eri tavalla kuin ennen. Unohdin rentouden ja venymisen tarkoituksella päämääränä vain ja ainoastaan nostaa lavat ja niska ylös. Tein siinä muodossa sitten itsenäisesti käynnissä kaikkea, mitä ikinä keksin pysähdyksistä (jotka ei ole btw. ikinä onnistuneet) peruutuksiin, väistöihin ja askelpituuden säätelyyn.

Ei kuulosta ihmeelliseltä, eihän? Ei niin. Paitsi, että koin sellaisen ahaa-elämyksen, joka oli "totally mind blowing", että hymyilen vieläkin. Ekoilla kerroilla homma oli hakemista, mutta kun lopulta sain Topin edestä "lavoilta" ylös ja ryhtiin, se keveni ja lopulta tehtävä tehtävältä asiat alko muuttua helpommiksi. Kyllähän se vähän välillä meinas hermostua, kun prässäsin sitä lisää ja lisää, mutta pysähdyksiin alko tulla ryhtiä ja takajalat löytää vihdoin oma paikkansa. Ei vielä tasan, mutta ei enää metrin päässä toisistaan niin ku jenkkifutiksen aloitusasennossa tai pikajuoksija lähtöviivalla. Puoli tuntia pelkkää käyntityötä teki ihmeitä ja pääsin kiinni siihen fiilikseen, miltä kevyt ja itsensä kantava hevonen tuntuu. Pystyin myös hallitsemaan oman kroppani ja nopeasti reagoimaan, jos tai siis kun paketti meinas lössähtää tai livahtaa lapa ulos tai mitä muuta hyvänsä, mitä hevoset nyt yleensä tekee. Tunsin myös eritavalla, että koska se paketti oikeasti meinasi levitä käsiin ja niinpä pystyin myös paremmin korjaamaan sen.

Topi ja syypää kaikkeen ;)
Mun erämaalaivaan alkoi siis tulla napakkuutta ja ryhtiä. Pikkuhiljaa alettiin sitten lisätä ohjelmaan muutamia raviaskeleita. Ryhdikkäitä, napakoita ja pieniä pätkiä hitaasti, niin, että pysyin varmasti ite hyvin tasapainossa ja pystyin vahtimaan loppuun asti, että kanto säilyy. Ja ai vitsi, että se tuntu upealta! Sitte tuli päivä, että alettiin oikeasti ravata ja laukata - takaosa tuli hyvin alle ja kokeilin keskiravia. Kokeilin toisenki kerran. Siellä pysty istumaan. Siis ah, siellä pysty istumaan! Oikeasti! Ei tarvinnu takakenoa tai jalustimiin tukemista. Ei. Se oli ku hellästi ravisteltavan maton päällä ois istunu. En ole i-k-i-n-ä istunu sellasessa keskiravissa. Peilistä näin, että se todella venytti ja silminnäkijänkin kommentti oli tyyliin, että "oho, ai pystyykö se tuohonki?!". No, ei menny kauaa, ku se ekojen laukkapätkien innostamana varisti ratsastajan kyydistä, joten tämä riemu onnistumisesta loppui lyhyeen ja "paluu maanpinnalle" oli varsin konkreettinen. Mutta joka tapauksessa, opin ratsastamaan siitä hevosesta ulos asioita, joita en aiemmin osannut. Ja ihan vain siitä syystä, että jouduin pakon sanelemana ratsastamaan käyntiä muutaman päivän. Palaamaan alkeisiin. Panostamaan laatuun. Ei turhia kilometrejä, niin ku valkkuki mulle hokee, vaan ainoastaan hyviä askeleita. Tämä talvi panostetaan siis hyviin askeleisiin kaiken muun lisäksi, mihin olen päättänyt panostaa. Ehkä valitsen viikottaiset panostuksen kohteet. Kelien salliessa otetaan sitten ulkona laukkatreeniä ensi kauden maastoja varten.

Koska lumi <3
Mietin tämän kaiken jälkeen taas tänään, että joka kerta, kun jotain on Topin kanssa sattunut, olen oppinut uutta ja asioissa on tapahtunut muutoksia. Oppi ei oo aina liittyny suoraan ratsastamiseen, mutta hevosen ymmärtämiseen, sen hoitamiseen ja sitä kautta siihen mielentilaan ja maailmaan, jossa se ratsastuskin pitäisi suorittaa. Kaiken kruunasi vielä Stella Hagelstamin blogi-kirjoitus, joka sai mut melkein hyppimään ilosta. Sain vahvistuksen omille ajatuksilleni ja joku vielä laittoi sen muotoon, jonka kaikki ymmärtää. Ei ole yhtä ainoaa tapaa tehdä asioita vaan aina on variansseja ja yhdeltä ratsastajalta pitää löytyä säätövaraa myös omista avuista. Nyt on taas ihmisen pieni mieli täynnä intoa ja tarmoa nypeltää pienten asioiden eteen koko talvi, että keväällä asiat sujuisi paremmin. No, vielä on pitkä matka siihen, että se metrin rata oikeasti sujuisi, enkä näytä siltä, että olen väärässä luokassa väärällä hevosella ja ihan väärin päin, mutta sain sentään jo eilen pitkän sivun verran kevyttä, ryhdikästä ja upeaa laukkaa hevosestani ulos. Repikää siitä! *Tähän sellainen innostunut hymiö, missä on tähdet silmien tilalla*

Täällä Stellan teksti, joka pätee minusta muuhunki kommunikointiin kuin vain hevosiin. 

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Terve - sairas

Seisomisasento o.O 10/2016
Karannut kärki, ei näy kunnolla...
Kun joku asia ei suju kerta toisensa jälkeen, siihen pitää etsiä syy, että tilanteen voi korjata. Hevosen kanssa vaihtoehtoja on aina miljoonia. Huono suoritus voi johtua ratsastajasta (syy 90% tapauksista), varusteista, opituista tavoista (eli ratsastajasta) tai terveydestä. Niinpä lähdin pala palalta purkamaan Topin huonoa hyppäämistä ja selvittämään, miksi tänä kesänä se tulee pohjaan, hyytyy esteelle ja jää aina vaan pahemmin pohkeen taakse. En osaa ratsastaa sitä esteelle - tiedän. Mutta alkoi tuntua siltä, että ihan sama, mitä yritin, niin silti meni pieleen. Noh... onko se kipeä/satula ei istu/olen opettanut sen ajattelemaan taaksepäin/se ei luota itseensä tai ratsastajaan? Vai en vaan tajua? Tiedän, etten tajua, mutta sekin pitää jotenki ratkaista.

Seisomisasento 3/2015, kärkihokit liian takana
Tavan kenkä 10/2016, jalan asento selvästi eri vs. 2014
Samaan aikaan seurailin etuvuohisiin kertyvää nestettä ja karsinakäyttäytymistä satuloidessa. Lisäksi iski puoli pyöreät etukengät ja hiekkatarhassa kaivaminen - ah niin loistava yhdistelmä! Sitten kävi lopulta niin kuin kuvista näkyy. Siispä päätettiin ensimmäistä kertaa 2 vuoden jälkeen laittaa eteen tavalliset kengät. Ollaan opittu liikkumaan paremmin ja mutakaudet on nyt hetkeksi takana, joten kenkien tippumisen riski on pienempi. Palautetaan tasapaino kaviolle tavallisella kengällä. Jotenkin on ollut takaraivossa fiilis, että Topin etujalkojen tasapaino ei oo ollu ihan kohdillaan. Rakenteestaan johtuen sen painopiste etukavioissa on vissiin todella todella edessä. Välillä on käynyt mielessä kuvauttaa ne uudestaan, mutta eipä ole ollut ylimääräistä rahaa teettää "hupikuvauksia". Surprise :D

Päkiävamman jälkeen selkeä kasvuraja ja kannalta lohjennut pala 2014
No, kengitystä muutettiin ja vej reagoi siihen vähän.  Se kuitenkin oli ja meni. Päätin joka tapauksessa tehdä taivutuskokeet Topille - rutiiniluonteinen tarkastus, että onko kaikki kunnossa. Vaikka kuinka maalailin mielessäni piruja seinille, etujaloista ei tullut minkään valtakunnan reaktiota ja takaakin symmetrisesti molemmin puolin sellaiset "se ehkä otti ekan askelen vähän hassusti? Ottiko? Näitsä?". Eli ei siis mitään merkittävää. Hyvä niin! Seuraavaksi siis laitetaan lainakuski hevoselle ja lainaratsu kuskille. Osaavampi saa kertoa mielipiteensä Topista ja sen ratsastettavuudesta ja ehkä opettaa sille jotain. Minä taas kokeilen helpommalla pelillä, että miltä sen pitäisi tuntua. Heppa saa opettaa mulle jotain.

Topi siis todettiin terveeksi. Verikokeet oli otettu jo aiemmin ja niissäkin kaikki ok. Topi tais kuitenki tuumia, että "äähää, heti luuli kumihuuli!" ja hommas itsellensä pari viikkoa saikkua ja tikit. Ilmeisesti tarhakaveri kypsähti ADHD-lapsen härväämiseen ja antoi pataan niin, että hokki teki kunnon vekin ja reiän Topin jalkaan. Paikka onneksi oli lähinnä kudosta, joten toivonmukaan paranee nopeasti. Parissa päivässä se kerkesi kyllä turvottaa jalkansa ihan järkyttäväksi, mutta suureksi hämmästykseksi turvotus laski murto-osaan pelkällä "hierovalla kylmäyksellä". Never heard that before, mutta toimii! (eli siis kylmää vettä paineella hierovasti ympäri turvotusta. Ei tietty haavaan painetta). Jos jotain positiivista, niin kerrankin olen samaan aikaan kipeä ku Topiki. Varmaan historian ensimmäinen kerta, kun olen flunssassa ja Topi on telakalla. Voin siis hyvin mielin maata sohvalla :D Topi tuntuu olevan tyytyväinen saamaansa lomaan. ;)
5 min kylmäyksen jälkeen! o.O

Ennen kylmäystä


ps. Eikö oo aika järkyttävät jalka-asennot xD







tiistai 25. lokakuuta 2016

Hysteerinen omistaja tulkitsee

Hevosen omistaminen on joskus raastavaa. Tietoa ja oikeita ja vääriä tapoja tunkee ovista ja ikkunoista. Sosiaalinen media huutaa punaisena kaikenlaisista vääryyksistä ja parhauksista. Mistä tiedän mikä on hyväksi ja mikä ei? Alla kaksi hyvää kirjoitusta ammattilaisilta hevosen kivusta ja oikeasta ratsastustavasta.



Ensimmäinen osuu ja uppoo, koska olen vasta nykyisen hevoseni myötä oppinut lukemaan sen kipuilmeitä. Jälkimmäisestä haluan nostaa esiin tämän: "Molemmille osapuolille miellyttävä ja toimiva kuolaintuntuma on taito ja saavutus, joka on kaiken ratsastuksen ytimessä." Se on Taito ja Saavutus. Se ei ole selviö. Se ei ole jotain, mikä tulee automaattisesti vaan sitä harjoitellaan vuosia ja se vaatii sekä ratsastajalta, että hevoselta koko kehon hallintaa. Se vaatii treeniä. Jatkuvaa opettelua. It never ends. Omg! Miksi me tehdään tätä? Ratsastukselta ei voida vaatia virheettömyyttä tai laji pitää lopettaa siihen. Paras opettaja lajinsaloihin on tietty ite hevonen. Toinen ihminen voi ohjata oikeille jäljille ja auttaa lukemaan hevosta. Mutta ei näitä asioita kirjoista opi eikä missään nimessä ilman sitä hevosta. Oma tai ei. Joten hevosesta tuntuu joskus epämukavalle väkisinki. Minustakin tuntuu joskus epämukavalle. Varsinki kun tie hevosesta erkanee tahtomatta.

Tulkkaa hei tää!
Se on oikeastaan aika pelottavaa, että tietää, että niitä virheitä tulee väkisin. Mulla on vastuullani toinen olento, joka ei osaa puhua eikä sanoa ääneen, mikä on hätänä. Topi on onneksi ja onnettomuudeksi todella ilmeikäs hevonen ja siitä näkee kilometrin päähän, millainen päivä sillä on tai tykkääkö se vai ei. Sen koko keho voi huutaa riemusta tai ahdistuksesta. Se hörisee hyvänä päivänä tervehdyksen, kun astun talliin ja vääntää naaman rullalle, kun on jokin on pielessä. No, mitä mä sit teen kun sen on silminnähden paha olla?

Hitostako minä tiedän! Kaikkea on kokeiltu ja kaikkea kokeilen. Joka kerta. Kun sen ilme näyttää samalta kuin tuossa ekassa kuvassa ja varsinkin, jos se saa kipukohtauksia, käyn läpi kaikki viime päivien tapahtumat. Hysterisoin ja panikoin ja syytän itseäni kaikesta. Lähes joka kerta taustalta on kuitenkin paljastunut muutos tarhakavereissa tai joku tapahtuma tallilla sinä aikana, kun en ole itse ollut edes paikalla. Minkä minä sille siis voin? Taputtaa Topia olalle ja sanoa "kyllä se siitä"? Aaargh hajoan. Ei auta. Vatsaan rauhoittavaa ruokaa ja liikuntaa. Ajatukset pois naapurin Vilmasta tai sapelihammastiikereistä. Joskus vatsan väänteet on osoittautuneet jopa ummetukseksi ja liikunta on tuonut ilmiselvää helpotusta. "Pakkojuotan" sitä kuitenkin lähes joka päivä herkkumehuilla. Ja joka kerta mietin, että miten väärin on lähteä kipeän hevosen kanssa liikenteeseen ja tekee pahaa.

Joka kerta myös vakuutun uudestaan siitä, että ratkaisu oli oikea - liikunta auttaa. Miksi siis kyseenalaistan valintani joka kerta? Koska some ja yhteisön paine. Kaikki valinnat kyseenalaistetaan ja laitetaan tapetille. Yh. Koita siinä olla hyvä hevosen omistaja. Tahi ratsastaja! Joskus oikein odotan kisojen jälkeen, että joku tulee kertomaan minun pilaavan hevoseni ja aiheuttavani sille kaikkea pahaa, olevani väärässä luokassa ja miksi en vaan keskeyttänyt? No, en ole avannut HT-nettiä enkä avaa. Sieltähän se totuus löytyisi kuitenkin?

"Enks mä saa..."
Tänä päivänä Topi voi kokonaisuudessaan huomattavasti paremmin satunnaisia kipeitä päiviä lukuunottamatta. Se näkyy myös treenissä ja tuloksissa. Terveenä Topi on reipas ja luottavainen. Kipeänä säikky ja jännittynyt - jatkuvassa paniikkitilassa ja stressaantunut. Silloin on vaan laitettava lisää liikuntaa ja mietintämyssy päähän, että mikä stressin tällä kertaa aiheutti.

Aina se syy ei edes selviä ja tilanne katoaa itsekseen. Hevosen intensiivinen ylitulkinta jatkukoon. Joidenkin mielestä ihminen ei voi ymmärtää eläintä alkuunkaan ja kaikki tulkinnat on ihmisen mielen tuotoksia eikä niillä ole mitään tekemistä eläinten oikeiden ajatusten kanssa. Hevosta pitäisi kuitenkin samalla inhimillistää. Siis mitä mun nyt piti tehä? "Mamin kulta mussu tarvii nyt kolme takkia päälekkäin, koska mamilla on kylmä. Se varmaan repi noi loimet ku se toteutti eläimellisiä tarpeitaan. Ai mutta enhän mä voi tietää mitä se ajatteli, mutta takin se tarvii!" Tästäkin käytiin somessa kuumat keskustelut jokin aika sitten.

Topi tuuppii usein korvat hörössä ja tunkee karsinasta ulos, kun varusteet on niskassa. Ehkä mä oon tosi väärässä, mut tykkään ajatella, että se haluaa lähteä karsinasta ulos ja tekemään jotain. Se on kuitenkin aika puuhakas (lue: ylivilkas) kaveri. Tai alla näkyvällä videolla -  Topi varmaan vihaa hyppäämistä. Eiks je? Eli oikeesti - jotain niiden mielihaluista voidaan todeta ruokahalun lisäksi. Ei-hevosihmiset ei varmaan ole tulleet edes ajatelleeksi, että hevonenkin osaa tehdä pentuilmeen *tuituitui anna porkkana <3*. Jos et usko, tuu joskus kattoo Topia treenin jälkeen ;)










 

lauantai 15. lokakuuta 2016

Omalla moottorilla

Topi ja ex-laidunkamu Alvar 5 v. halus jutella pitkästä aikaa.
Heppojen myynti-ilmoitukset. Toiset on asiantuntijamaisia, toiset lämpöisiä ja joistaki et ota selvää. "Myydään kiva ruuna omalla moottorilla." tai "tästä kauden kisoihin rusettihai lajiin ku lajiin!" Jotenki kummasti myynnin myötä useimmat niistä ns. katoaa, kun ei se poni sitten liikkunutkaan uuden ratsastajan kanssa niin ku ilmoituksessa luvattiin. Palautetaanko ostos? Toivottavasti ei. Ratsastajalla on hieno mahdollisuus oppia ja sit ne rusetit tuntuu paljon paremmilta. Kaikista parasta tässä on kyllä se, että niitä rusettihaita on myynti-ilmoituksissa pilvin pimein, mutta - missä ne muut sitte on? Kukapa nyt haluaisi "hyytyy radalle" tai "tiputtaa kaiken" -ratsuja? Ehkä ne laitettiin menemään ammattilaisella ja siitä tuli rusettikone? Eeeei, me kisatulosten hännänhuiput rakastetaan omia "erilaisia" mussukoita virheineen päivineen ja aatellaan, ettei kukaan muu kuitenkaan ymmärtäisi sitä silkkiturpaa niin kuin minä ite. No, vähän kärjistäen ;)

Rupesin kuitenki miettimään Topille myynti-ilmoitusta (jälleen kerran) kakan kisareissun jälkeen. En tietysti tosissani, mutta tavailin mielessäni lauseita ja mietin, mitkä olisi osuvimpia: "Tällä EI ole omaa moottoria ja jos joskus olikin, se on huolella sammutettu ja bensaletku katkaistu." "Hyppää rataesteet vaikka häntä edellä, mutta tyylipisteitä ei saa". "Myydään kenttähevonen kouluratsuksi. Vesimatto pelottaa." "Helppo käsitellä. Pelkää valkoisia poneja." ja niin edelleen.

"Hei älä mee"

Enhän mä sitä myy. Tänäänki se oli niin söpö. Perustyöskentelyki on ihan eri tasolla ku pari kuukautta sitten. Eilen vaan harmitti. Eikä se tietenkään vaihtamalla se suoritus ois parantunu. Ainakaan pitkäks aikaa. Oppiipahan ratsastamaan, kun hevonen ei itse etene ja jää pohkeen taa. Tai ainaki toivon, että opin. Joskus. Ehkä. Mut ihan hirveitä odotuksia ei oo kyllä rataestemenestysten suhteen. No, ainahan voi palata tasossa alaspäin - suunnittelin jo pienempien hyppäämistä. Jos sitä yrittäs niillä täsmällisemmin ja kokeilis isompaa, kun ne pienet menee vaikka silmät kii ilman, että kaasua tarvii polkea ihan koko aikaa? Luulin, että päästiin siihen jo. Mut nyt se moottori sammui heti alkuunsa. 100 cm radalla päästiin kaikki 6 estettä sujuvasti, kun prässäsin ja keräsin painetta ennen rataa.Sitten se hyyty. Voin kertoa, että harvoin on hävettänyt niin paljon, ku eilisten ratojen jälkeen. Taatusti päivän huonoin suoritus, jonka aikana ratahenkilökunta mietti, että "noi on ihan väärässä luokassa" ja "herran jumala miten kiltti hevonen kun kiipeää tuosta!" ja "kumpa se tajuais keskeyttää". Nolona kotiin harjoittelemaan.

Tai ei oikeastaan harjoittelemaan. Topi ei syttyny esteille ollenkaan. Se ei palanu halusta hypätä. Ja ihan turhaa noita hevosia on pakottaakaan. No sit mennään taas tähän, että miksi se ei halunnut hypätä? Syitä voi olla miljoonia: onko se kipeä? eikö satula istu? oliko se riehunut tarhassa itsensä väsyksiin? maha kipeä? ruokinnassa vikaa ja energiat loppu? Liikaa treeniä alla? Masentunu? Turhautunu, ku ei saa enää viskoa mua ympäriinsä vaan pitää kuunnella? Tylsää mennä kiltisti ja nöyrästi? - No, tulin siihen tulokseen, että syksy on ollu sille raskas ja se kaipaa lomaa. Intensiivinen kisakausi, hyvät tehokkaat treenit ja ei kunnon palautusjaksoa tainnu tulla. Aika menee niin vauhilla, etten ole tainnut edes tajuta antaa riittävästi kevyempiä päiviä, vaikka Topi on kehittynyt ihan valtavasti ja sen tapa liikkua on saatu ihan uusiin sfääreihin. Nyt siis lomaa ja sit mielenkiinnolla odotan, että mitä se tämän loman aikana oivaltaa :) Toivottavasti kaasu ainakin löytyy. Eikä se bensaletku menny lopullisesti poikki.

Topi oikealla ja seinänaapuri Kantti vasemmalla. Pojilla oli kovat treenit laidunaikaan!

tiistai 4. lokakuuta 2016

pelastakaa hevoset ry.

Lynkataanko minut siitä, että olen ollut väärässä, olen tehnyt virheitä ja tietämättömyytäni aiheuttanut harmia, ehkä jopa tuskaa? Viedäänkö minulta hevonen pois, koska ratsastan? Tai en osaa lukea sen jokaista ilmettä ja pysty auttamaan esim. jokaisessa stressitilanteessa? En osaakaan sanoa hevoselleni selkeästi, että "ei hätää, kaikki järjestyy. Ei tarvitse pelätä". Mä en oo mikään meedio, joka osaa poistaa hevoselta stressin varsinkaan silloin, kun en tiedä mistä se stressaa. Ja mistä ihmeestä mä tiedän, mitä se tänään stressaa? Mä en voi olla sen kans 24/7, en tiedä mitä se jutteli laidunkaverin kanssa tai kuka sen säikäytti just ennen ratsastusta. Miksi en voi? Jollain sen eläimen ruuat munki pitää maksaa.
Pilaan hevoseni tässä. Näettekö, miten se kärsii kumikuolaimesta, kannuksista, kiristävistä leteistä yms.?
Mun kotimatkan varrella on yksi noista kohua aiheuttaneista julisteista "nöyrin palvelijanne". Olen nyt ajanut sen ohi kolme kertaa ja viimeisellä kerralla ehdin lukea siitä "pelastakaa hevoset" tai jotain. Kyllä se vaan aiheutti mussa sellasen "mitä nyt taas..." reaktion. Ajoin kotiin enkä ajatellut asiaa sen enempää - en siis myöskään googlannut. Olin kuitenkin saanut julisteesta ensivaikutelman, joka oli negatiivinen. Enkä mä ajaessa voi kaikkea pienellä präntättyä edes lukea (nettisivuosoitteita tai puhelinnumeroita). Se rollikuva ja "pelastakaa" jäi silti mieleen. Sitten rakas some toi kuvan ja keskustelut eteeni kotisohvallakin. Oksennan tästä kummunneen pahan oloni tänne.

Tuli ikävä fiilis ja olo, että taas on joku eläinjärjestö lyöny yli. Ihan vasta yks toinenki järjestö löi minusta rankasti yli ja vääristeli totuutta saadakseen kannatusta ja ihmiset voivottelemaan, että onpa asiat huonosti. Senkin joku tuttu oli jakanut ja ajattelin, että voi ei... taas väärä tieto leviää. Sillä bussipysäkillä (keskellä Helsinkiä), jossa tämä juliste oli, ei taatusti kovin iso osa ihmisistä tiedä hevosista yhtään mitään, mutta varmasti provosoituu hätäilemään, että "apua nekö kärsii!?" ja sekin ajatus jäänee sille asteelle. Joku ehkä lähettää euron tai pari ajatellen tekevänsä nyt jotain todella hyvää.

Mihin ne rahat ihan oikeasti menee? Avasin SEY:n sivun ja tämä tuli vastaan. 
Olipa nyt tosi avartavaa. Tuosta tekstistä tulee vaan "luoja mitä *askaa"-fiilis. Kukkahattutädit vauhdissa. Kenen hevonen nyt kärsii? Kuka Vilma? Kenen tekemisiin se järjestö nyt on puuttumassa? MINUN??? Joko ne kohta on kieltämässä hevosen omistamisen ja ratsastamisen, koska se on niin väärin. Kuka ratsuttaa hevosen ja opettaa ratsastusta ilman kuolaimia? Varsinkaan turvallisesti. Me tehdään yli 8 h päivässä töitä oman ja hevosen leivän eteen. Hevoselta vaaditaan töitä 1-3 h. Me tarjotaan niille sitten ruuat, juomat, koti, takit, viltit, hieronnat, hammashoidot (2xvuosi, oma leegohoito 1x 2-10 vuotta), lääkärihoidot, kalliit varusteet ja suojat, ettei mitään vaan sattuis ja tingitään omasta ajasta ja rahasta, jotta kultamussut on hoidettu. Vaihdetaan tallia, koska mussu ei kestä pienessä/isossa/pimeässä/valoisassa/turve/puru/ratsastuskoulu/mitä-vielä-tallissa. Sit ruoskitaan päälle tällä "teet väärin" propagandalla... KK on sanonut useammankin kerran, että hevonen on pelannut pelinsä hyvin, kun ennen vanhaan hevonen veti ihmisiä vaunuissa ja nyt ihminen vetää hevosta vaunuissa. Touche?
Minun mielestäni tuo juliste ja koko hevoskampanjointi on ylilyönti ratsastusta vastaan ja on hakuammuntaa. Enkä juuri muuttanu mielipidettä avaamalla ne SEY:n sivut varsinkaan, kun tuo "pelastakaa Vilma"-teksti pomppas heti ekana naamalle.

Meidän hevosjärjestöilläki on vaikka mitä sääntöjä puolustamassa hevosta. Luulis, ettei me tarvita siihen vielä jotain erillistä eläinjärjestöä rinnalle. Nuo samat asiat, joiden puolesta SEY nettisivuilla väittää puhuvansa löytyy mm. SRL:n kilpailusäännöistäki. Mikä idea tässä kampanjassa ihan oikeasti on? Ketä varten se on? Noita lapsia ja nuoria? Sitä varten meillä on jo SRL:n hyväksymät koulut ja tallit ja heppakerhot, joissa noita asioita voi ja pitää viestiä. Ihan jäätävästi ylilyöny ja väärän eläimen valinnu kampanja, in my opinion. Mitä ne siellä peruskouluissa nyt sitten opettaa ja kuka? Joku ei-hevosihminen kirjatiedon pohjalta opastaa tehtävien ratkomisessa. Kuinka moni pitää sitä hyvänä tapana? http://hevosurheilu.fi/hyvinvointi/elainten-paiva/
Hevosenomistajana, 20 vuotta hevosia harrastaneena, tuli paha mieli julisteesta ja olo, että kaikki kiva pitää kieltää ja teen väärin, kun omistan hevosen ja ratsastan sillä. Ekana mietin, että onko julisteen tekijä ollut rollküria vastaan vai joku ei-hevosihminen, jonka mielestä hevonen näyttä kivan nöyrältä kuvassa? Kuolain asiastaki kuittaan, että mikä tahansa kuolain on kova, jos käsi on kova. Ei se ole se väline, vaan se miten sitä käytetään. Ja sitäkö ne siellä koulunpenkillä nyt sitten opettaa? Ihan väärä paikka. SEY:n julisteessa lukee sanattomasti "lopettakaa ratsastus". Pistetäänkö porukalla ponit makkaraksi? Eivät sitten kärsi.
T. Mediaan ja jatkuvaan provosointiin, luokitteluun ja mielipideammuntaan totaalisesti kyllästynyt. Luoja tietää, mitä multa vielä kysytään, ku vaikkapa työkaverit näkee ko. julisteet.

ps. hevosetki on yksilöitä. Mm. yksintarhaus on ikävää, mutta joidenkin kohdalla välttämättömyys.

lauantai 17. syyskuuta 2016

Jaksan - en jaksa - jaksan - en jaksa...

Peura kiikarissa
Työkaverini sanoi tässä yksi päivä nostavansa hattua mulle siitä, että jaksan niin päämäärätietoisesti tehdä töitä ratsastuksen eteen. Ei päivää, jolloin en miettisi hevostani ja vain muutama päivä vuodessa, kun en sitä käy katsomassa. Jatkuvasti pohdin tapoja parantaa omaa ratsastustani/kuntoani ja keinoja pitää hevoseni terveenä ja reippaana. Tänään ei ainakaan näyttänyt siitä hevosesta puuttuvan elämän iloa ja energiaa. Minä sen sijaan meinaan piiputtaa. Olen siis onnistunut 50%:sesti! Huonossa kunnossa joo, mutta ei irtoa aikaa omasta kunnosta huolehtimiseen. Työt ja hevonen vievät kaiken ajan ja viime aikoina loput on käytetty epätoivoisiin auton korjausyrityksiin. Parisuhdetta joutuu välillä ihan tosissaan miettimään, että mitenkäs me tätä pyöritetään? Työt ja hevonen pyörittää elämää jo 24/7. FB:ssä pyörineet "älä ota hevosnaista" tai "tällaista on elämä hevosihmisen kanssa" -kirjoitukset pitävät oikeasti kutinsa. Vitseissä on aina puoli totuutta ;)

Oman fysiikan pettäessä tasapaino hevosen selässä alkaa horjua. Se on epämukavaa hevoselle ja pian myös itselle, koska ei pysty antamaan selkeitä ohjeita, että mitä haluaisi työparin tekevän. Vähän sama, kun yrittäisit silmät kiinni autossa opastaa kohteeseen. Tiedät mitä haluat, mutta et saa puettua sitä ymmärrettävään muotoon, vaikka ehkä itse luulet niin. Sitten turhaudut, ku toinen ei tajua (senkin daiju!) ja menee mihin sattuu. Vaikka oikeasti se oot sinä, joka oot pihalla. Tässä on käsitelty muutamia juttuja, mitä itsekin suosin liian kiireisessä arjessa: http://www.foreverclub.fi/blogi/ruuhkavuodet-viisi-vinkkia-energisempaan-arkeen/

Sitä kyllä kovasti haluais treenata, mutta kun aika ei vaan riitä kaikkeen. Eikä liioin jaksaminen. Mihin sitten vedetään se raja, että koska on hyvä levätä ja millon pitäs puskea vielä vähän lisää? Vähän sama ku se, että monetko kisat voit mennä kesässä ja paljonko kestää valmentautua siinä välissä ilman, että hevonen saa rasitusvammoja tai kypsähtää? Toinen sanoo, että pidä se väsyneenä, että homma toimii. Toinen sanoo, että anna palautua kunnolla, ettei tule vammoja jäykkien lihasten takia. Kolmas on sitä mieltä, että käyntimaasto on sama asia ku vapaapäivä ja neljännen mielestä ratsastus joka toinen päivä riittää. Ok, toiselle toimii toinen ja toiselle ei ja eri tavoittella on eri vaatimukset. Topille ei anneta enää ikinä vapaata ennen kilpailuja, kuten olen ehkä saattanut todeta aiemminkin ja silti kokeillut sitä uudestaan :D Se saa kyllä kerran puoleen vuoteen kahden viikon täys loman (ei siis just ennen tärkeitä kisoja). Toimii paremmin ku kuukauden treenit! Opitun sulattelujakso on tuottanut aina tulosta. Aina. Laidun kaudella kevyempi systeemi riittää, koska adhd-lapsi juoksuttaa laitumella kavereita minkä ehtii. Puolen tunnin päivittäinen pukkipompputreeni tekee ihmeitä. Syksyn tullessa ja kavereiden puuttuessa treenin intensiteettiä on pakko nostaa tai ratsastajasta tulee pukittelukaveri. Sitten tulee ruumiita. Tai ainakin vähintään (hermo)raunioita.

Miten tätä koko arkirumbaa sitten loppuviimein jaksaa? En tiedä. Enkä välillä jaksakaan. Näin syksyn pimeyden tullen tulee väistämättä eteen päiviä, kun en halua lähteä tallille vaan kääriytyä vilttiin sohvannurkkaan suklaapurkin kanssa. Yleensä vääntäydyn kuitenkin tallille kaikesta huolimatta ja hoidan velvollisuudet hevosta kohtaan -ehkä minimissä tai ajatellen, että "mä vaan vähän kävelen" ja huomaan hinkanneeni asetusta tunnin täysillä. Mutta välillä vaan päätän, että ei tänään. Se ei kuole päivän tai kahden vapaaseen. Se ei mene siitä pilalle eikä meidän ura pääty siihen, että en jonain päivänä jaksanut. No okei, se kyllä villiintyy ja sit siitä tulee redbullin niellyt pingispallo - nään jo punasen härkänaamaisen pallon puhaltavan savua singahtavan kuuhun. Päiväkausiksi en voi sitä kuitenkaan jättää. Ihan jo siksi, että esim. nyt kun olen ollut kaikki 4 tuntia jo kotona niin kovasti tekisi mieli päästä pusuttelemaan silkkiturpaa. Jännä. Ottaiskohan se mut viekkuun yöksi?

Olen hiljattain huomannut, että kaikki dingdong-päivät eivät johdu liiasta energiasta. Siis hevosen kohdalla. Itselläni se johtuu nimenomaan väsymyksestä. Myös huono päivä (hevos)laitumella riittää siihen, että poni käpertyy itseensä ja katsoo maailmaan järkyttynein lautasen kokoisin silmin imien ympäristön tuoksuja pingottuneesti valmiina sinkoamaan kuuhun. Niinä päivinä harvoin kannattaa edes nousta selkään ja jos on pakko niin ei ainakaan paksun nivelen kanssa saati aikeissa tehdä mitään taivaita tavoittelevaa teknistä ja haastavaa kuviota. Koska taivaisiin sitä sitten yksin päätyy. Oma mieliala on oltava ehdottoman tyyni tai hevonen on vaan jätettävä talliin puhisemaan itsekseen. Paha mieli tulee vaan molemmille, jos väkisin yrittää. Jälleen = se ei kuole siihen, että päivä jää treeneistä välistä. Seuraavana päivänä yritetään uudestaan ja vaikka juoksuttaen tai jollain niin helpolla hommalla, että molemmat osaa sen unissaan. Parempi tehdä hyvä treeni seuraavana päivänä kuin huono treeni huonona päivänä.

Tää kaveri ottii liikaa kahvia.
Omasta mielialasta palataanki takas alkuun. Kun on huono kunto, väsyy nopeasti ja kun väsyy, pinna lyhenee ja mieli mustuu. Monet tietää, mitä tarkoittaa, kun hevosen katse menee mustaksi. Se voi mustua väsymyksestä tai suuttumuksesta. Sama käy ratsastajallekin. Kun väsy iskee, ei jaksa vastoinkäymisiä ja turhautuu. Paremmpi viheltää pelipoikki. Eli mitä parempi kunto, sitä parempi ratsastaja sekä fyysisesti, että psyykkisesti. Mutta jukolauta, mihin hiton väliin mä ne omat treenini työnnän? En ole vielä ratkaissut tätä. Yksi apu on vuokraaja, mutta silläkin voi olla kiireitä ja viikottainen vapaapäivä voi peruuntua. Eikä sekään auta, jos vapaailta menee autoa korjatessa tai ratamestarikurssilla, seurannettisivuja päivittäessä, stewardiharjoittelussa ja mitä näitä nyt oli. Ei se auta, että pääsen salille kerran kuussa. Jos sitäkään. Mutta pitäisi silti saada siihenki touhuun rutiini. Selkä huutaa heti, ku salilla ei oo käyty ja vaikutan kokouksissa siltä, että on muurahaisia housuissa, kun vääntelehdin asennosta toiseen etsien siedettävää olotilaa. Ihan vaan koska selkä. Tässä muuten toinen avartava juttu kuntoon liittyen: http://www.foreverclub.fi/blogi/fysioterapian-seitseman-myyttia/ .

Vähän vielä asennetta ja vielä enemmän silkkaa hulluutta löytyy sitten niistä ammattilaisista. Nauroin lukiessani tätä kirjoitusta Riossa kilpailleesta William Fox-Pittistä ja hänen toipumisestaan vuoden takaisesta onnettomuudesta. http://horsenetwork.com/2016/08/william-fox-pitt-fing-lunatic/?utm_source=referral&utm_medium=horseaddict&utm_campaign=fox-pitt

Että eiku reenaamaan! Ja nostetaan sitä hattua kavereille kaikesta yrittämisestä. Eiköhän meistä hevosihmisistä kaikki ole omassa arjessaan sankareita ja selviytyjiä sovitellessaan elämäänsä tämän rakkautensa/hulluutensa ympärille.

Edit 2.1.2016:
Välillä syyskuu-tammikuu kävin noin 3 kertaa salilla, kerran uimassa, 2 kertaa Malminkartanon portaissa, 4 kertaa pitkällä kävelyllä ja 2 kertaa ohjasajamassa ts. juoksemassa hevosen perässä. Ratsastuksen lisäksi tietty. Ok, jotain. Mutta ei selvästi riitä. Jossain mielenhäiriössä ilmoittauduin mukaan este/kenttäratsastajien fysiikkatutkimukseen, jossa saa 3 kk kunto-ohjelman analyysien lisäksi. Pitäisi käydä siis jossain testeissäki ja kuluttaa päivä muutaman kuukauden välein Jyväskylässä. Kun tätä aikaa oli jo valmiiksi liikaa :D No, ehkä se tästä lähtee! Nyt ruokaa naamariin ja unta palloon.
Rauhaa ja raitista ilmaa