![]() |
Aika jees kunto! Karva kiiltää, luut ei törrötä, mutta ei mahakaan pömpötä. Kaulassaki alkaa olla muotoa :) |
Oikea valmentautuminen ja monipuolinen treenaaminen ovat tapetilla ja ihmisten tiedon jano on loputonta. Halutaan kehittyä tehokkaasti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Joskus turhauttaa, kun ei kehity tai tulee jopa sitä takapakkia ja olo on kuin alkeiskurssilla, vaikka olisi ratsastanut lähes päivittäin 20 vuotta. Mikä ulkopohje? Kevyt istunta??? How hard is that? Really hard... Itse voisin todeta, että olen aina halunnut oppia ja kehittyä valtavasti, mutta olen ollut hevoselle kuuro. Miksi? En tiedä. Toisaalta tuntuu, että olen elämäni ekat 25 vuotta ollut kuuro kaikelle ulkopuolelta tulevalle tunnemaailmalle. Tunnemaailmoistahan näiden elikoiden kanssa on pitkälti kyse. Ihan sama kuinka hyvät tekniikat sulla on, jos et oo henkisesti messissä vaan suoritat konemaisesti tehtäviä toisensa perään. Kyllä se hevonenkin sen huomaa ja käyttää tilanteen hyväkseen. Trust me... I know what I'm talking about.
Mulla on ollu matkan varrella monenlaisia mahdollisuuksia ja monenlaisia opettajia. Niin hevosia ku ihmisiä. Nuorempana sain muiden hevosia ratsastettavaksi huomattavissa määrin ja se oli mahtavaa. Ja se nousi päähän. Lisäksi halusin hypätä. Jos piti valita koulu- ja estetunnin väliltä, otin jälkimmäisen. Treenasin sitten itsekseni ilman satulaa tai jalustimia ja tein töitä perusasioiden eteen itsenäisesti. No, tietäähän sen, miten siinä käy. Vääriä tapoja ja maneereja, eikä kaikkia ongelmia saa ratkottua yksin. Kirsikkana paljon erilaisia harhaluuloja. Ai että on ylpee fiilis, kun ne yks toisensa jälkeen paljastuu.
![]() |
Meni se maastoreissu näinki :D |
Aloin toki etsiä valmentajaa. Ja nimenomaan etsiä. Olin juuri palannut takaisin pk-seudulle 5 vuoden opintoreissun jälkeen. Paljon heppatuttuja, mutta ei mitään käryä, ketä valmentajia alueella liikkui, mitä maksoi ja kuka kävi missäkin ja sopi kenellekin. FB-huutelukaan ei oikein tuottanut tulosta.Oishan siellä Hyvinkäällä ollu apuja, mutta 50 km tunnille? Hmph. Ei. Omalle tallillehan tietty ois pitäny saada, ku ei ollu traikkua. Samalla tallilla ei tietty ollut muita treenaamisesta kiinnostuneita. Yhden ratsukon takia on vaikea saada minkäänlaista valmentajaa tallille. Tai sitten se maksaa. Ja paljon.
No, sitte alko se juupas-eipäs hakuammunta. Kouluvalmentajaa ei löytynyt ja estevalmennuskin sujui puoli vuotta, kun sinne meni trailerilla. Tallin vaihdon myötä loppu estetunnit ja löyty koulutunnit. Sitten monen mutkan kautta sekin tuli kalliiksi tuntikaverin puuttuessa. Estevalkkuja ei saanut kiinni, ei löytynyt aikoja, tuli sitä tätä tota. Loukkaantumiset, sairastumiset jne. laittoi hyvin alkaneet treenit aina katkolle ja taas sai aloittaa alusta. Jos siis sai valmentajan paikalle ja rahat riitti eläinlääkärin jälkeen. Järjestään törmäsin siihen, ettei valmentaja tule yhden takia, ei ole aikaa, joka sopisi molemmille tai sitte koko ihmistä ei saanut kiinni. Parhaimmillaan jätti ilmestymättä paikalle tai perui puolta tuntia ennen. Sit ku et saa sovittua jatkuvaa säännöllistä aikaa omasta tai valmentajan syystä, ne valmennukset vaan jää. Ei vaan jaksa aina soitella perään, kun se on niin hankalaa. Tuskastuminen valmennusten järjestämisen mahdottomuuteen aiheutti tietty sen "ei sitte"-fiiliksen. Treenaan sitte itekseni. "I know what I'm doing, right?" ;) Dumbass.
Sitä kuulee kans kommentteja siitä, miten se valmentaja on "niin kauheen äkänen/tylsä/ei toimi mulle/ei toimi hevoselle/en pidä ko. henkilöstä/jne. Ok, kaikista ei tarvi tykätä eikä kaikki valmentajat sovi kaikille, sehän me tiedetään. Fine, mä voin silti käyttää sitä valkkua, jota naapuri ei voi. Kaikista paras on musta kuitenki se "en mä voi mennä sen tunnille, ku mä oon niin huono". What? Valmennukseen pitäisi mennä oppimaan, eikä esittelemään taitojaan.
Silloin ollaan hakoteillä, jos valmentajalle pitää päästä näyttämään jotain. Vaikka onhan se toki kauheen kivaa :P Tää on ihan kauheen yleinen ilmiö ja oho, ku oliki vaikeeta ja en osannutkaan täydellisesti niin valmentaja on paska/mä oon paska/ei tää toimi/en voi käydä tän tunneilla? Okei, vaatii myös valmentajalta silmää löytää oikean tasoiset tehtävät niin hevoselle ku ratsastajalleki, mutta mikä valmennus se sellanen on, jossa kaikki on helppoa ja sujuu ku tanssi? Mitä sä opit siitä? Millasta vastinetta sait rahalles? Kiva fiiliksen siitä "ah mä osaan tän hyvin". Ok, niitäki tarvitaan, mutta se ei kehitä. Se parantaa itsevarmuutta (sitäkin tarvitaan, kyllä) ja kasvattaa egoa (tätä ei tarvita. piste.) Itseasiassa paljon paremmat kiksit saaki nimenomaan siitä itsensä ylittämisestä. Mut sit ku löydät sen passelin valmentajan niin "pääsen arkisin ennen klo 16 - ai oot töissä. No voi."
"Taistele taistele!" Hävettää edelleen katsoa tätä. Yleensä väännän loppuun asti, mutta noihin aikoihin en luottanut itseeni enkä liioin hevoseen. Pelotti niin penteleesti! Ei tarvinnut kuvitella olevansa hyvä näillä tunneilla. Kävin siellä silti. Toi eka okseri tais muuten olla 120 cm. (v. 2014)
Jos ei voi mennä jollekin tunnille sen takia, että on niin huono, on tosissaan ihan väärillä jäljillä. "Mä en oo treenannu tarpeeks. Täytyy perua" "Toi vaatii liikaa, en voi mennä". No okei, törmäsin myös tilanteeseen, jossa huippuvalmentaja vaati tehtäviä, joihin nuori 6 v. ruuna ei ollu valmis ja siltä meni itseluottamus. Virhe. Mutta nyt ei puhuta siitä, vaan siitä, että huippuvalmentaja laittaa ratsastajan tekemään asioita uudella tavalla ja/tai oikein. Toisaalta, ei sen valmentajan tarvii olla huippu osatakseen neuvoa oikeita asioita. Ainaki tiettyyn rajaan asti.
Minusta ehkä paras neuvo ikinä oli, että "Ota valokuva istunnasta, jollaisen haluaisit itsellesi. Anna se poikaystävällesi tai kaverillesi ja pyydä kentän laidalle vertailemaan sinua ja kuvaa ja huutamaan, että mitä teet itse väärin." Kuka tahansa pystyy siihen! KK pystyy myös sanomaan, että rauhotu tai "te etenette ku etana" tai "mitä ihmettä sä duunaat?!". Parasta tais olla ku anoppi huikkas maneesin katsomosta, että "se laahaa jalkoja". 0v kokemusta vs. 20 v. wannaberatsastusta. Kumpi meistä oli oikeassa? Ai että hävettikö? Tekikö ehkä mieli lopettaa? KK:lle ei voi edes sanoa, että tuu ite näyttään, koska sehän kiipee sinne satulaan ja ehkä tippuu yrittäessään. Heh, oishan se muuten hauskaa, mutta jotakuta vois sattua. Toisaalta - KK:n kohdalla on just se ongelma, että sille voi sanoa vastaan. Sanopa nyt vaikka Pantsulle vastaan. Taitaa jäädä sanomatta. Joka tapauksessa valmentaja ku valmentaja, tunneilla pitäs käydä, jos haluaa, että kehittyy ja pärjää jonku muun ku maailman kilteimmän ja helpoimman tasapaksun puskaratsun kanssa. Tähän ei tietty voi enää laskea niitä, joiden taitotaso ylittää meidän tavallisten ratsastajien taidot. Ne pärjää ihan yksinki. Mutta ei nekään yksin kehity. Laji ku laji.
Tärkein opettaja ja valmentaja taitaa lopulta kuitenki olla itse hevonen. Mietin tuossa, että ihmiset ovat opettaneet minulle paljon erilaisia tapoja ja tyylejä tehdä asioita ja selviytyä tilanteista, mutta lopulta Topi on opettanut minulle oikean lukutaidon, oikean reaktiokyvyn ja ennen kaikkea ymmärryksen itsestäni. Olen oppinut tunnistamaan omat reaktioni peilaamalla niitä Topiin ja muuttamaan niistä seuranneita toimintatapoja. Vähintäänkin poistumaan tilanteesta. Hevonen talliin ja seuraavana päivänä uudestaan paremmalla ajatuksella. Myöhemmin toivon mukaan tajuaa, mistä koko kiistassa oli kyse ja yleensä se vika on jossain muussa, ku hevosessa itsessään. Huom. Yleensä. Ja jotta ne syyt tajuaa, tarvii olla läsnä henkisesti - lukea hevosta. Läsnäolo on ihan välttämätöntä, että saa oikean ja toimivan yhteyden siihen hevoseen. Onhan se toki helpompi huudella ku kuunnella. Hevonen ei toisaalta kerro mm. sitä, miten saat pidettyä itsesi paremmin satulassa. Ehei, se heittää kerta toisensa jälkeen kyydistä, kunnes huomaa, ettei kikka enää toimi. Aika monta mustelmaa ois jääny saamatta, jos ois alusta asti saanu ammattiapua. Enkä puhu nyt valkotakkisista, vaikka ehkä niistäki ois ollu hyötyä. ;)
![]() |
Tällaista mielentilaa ja läsnäoloa haetaan sinne hevosen selkään, eiks je? |