![]() |
Kun välineistä on pulaa, käytetään mielikuvistusta. Tässä ohjasajoon yhdistetty kavalettitreeni tynnyreistä ja ämpäreistä. |
Olen ruotinut aiemminkin omia treeniperiaatteita ja systeemejä ja palaan niihin nyt uudestaan. Törmäsin huippu kenttäratsastajasta tehtyyn juttuun treenin monipuolisuudesta. Olin sanoin kuvaamattoman kiitollinen, että omat periaatteet sai Olympiatason urheilijalta tuen. Lisäksi hämmennyin avatessani Stadiumin "mainoslehden", joka sisälsikin ihan ehtaa asiaa treenaamisesta. Olen edelleen hämmentynyt. Tykkään firmasta huomattavasti enemmän. Olen iloinen, että avasin "mainoksen". Lehdessä ollut juoksijoiden treeniohjelma tukee jälleen omia periaatteitani treenissä. Tietenkin treenaamisesta puhuminen tuntuu nyt harvinaisen naurettavalta tai ehkä jopa masentavalta. Sössin treeneissä viime vuonna sekä itseni, että hevoseni kohdalla. Hevosen kohdalla oli toki muitakin tekijöitä, mutta myös treenien intensiteetti. Omalla kohdallani meni pieleen nimenomaan se treeni. Lähinnä koska en noudattanut omia periaatteitani. En vain tajunnut sitä. 😒 (Opin just käyttämään blogissa hymiöitä. Kärsikää! 😆 )
Pieleen menneisiin asioihin palaan ylikunto-blogin merkeissä. Päätin kuitenkin tehdä siitä oman blogin, sillä tekstiä on wordissä jo pari kymmentä sivua. Vai oisko kirja parempi vaihtoehto? Mene ja tiedä 😁 Anyway, siitä treenifilosofiasta. Lukekaa ihmeessä tämä: https://dressagetoday.com/ theory/ingrid-klimke-train- for-your-horses-pleasure?utm_ source=DressageTodayFB&utm_ medium=link&utm_campaign= Facebook
Mä oon niin samaa mieltä
Topi kyllästyy ja tylsistyy helposti ja keksii sitten kaikkea omaa
kivaa (mikä ei aina ole ratsastajasta ihan niin "kivaa"), niin monipuolinen treeni on ollu aina kaikena ja o. Kattokaa ny tota ekan kuvan ilmettäki tynnyritreenin jälkeen 😏 Kuva kertoo taas enemmän ku tuhat sanaa. Sairastelujen
ja muutamien mun tekemien virheiden myötä tekemisen ilo on välillä kärsinyt pahasti,
mutta onneksi niistä on tähän asti päästy yli. Yksi isoimpia virheitä oli mm. puskea väsynyttä hevosta antamaan vielä lisää. Topi masentui viikoiksi ja oli täysin maansa myynyt, kun siltä loppui fysiikka kesken eikä se pystynytkään tekemään, mitä pyydettiin. Se kuuluu selvästi hevosiin, jota pitää vahvistaa onnistumisilla ja sen egoa pönkittää. Kun hapot iskee lihaksiin, Topin treenit on lopetettava siihen tai annettava vähintään palauttava "mikrotauko".
Kahesti tein vuoden aikana kouluvalmennuksessa sen virheen, että vietiin harjoitus yli hevosen jaksamisen. Fyysisiä vammoja ei tullut, mutta henkisiä senkin edestä. Onhan sekin totta, että fyysistenkin vammojen riski kasvaa moninkertaiseksi väsyneillä lihaksilla. Mutta missä menee sitten se raja, että treenaat tarpeeksi, muttet liikaa? Se on jokaisen ihmisen ja hevosen henkilökohtainen raja, joka pitää vaan löytää. Mielummin hajottamatta mitään. Vieläkin tekee pahaa ajatella Topin olemusta niiden treenien jälkeen. Oivoi.

Mähän siis pyrin noudattamaan Topin treeniohjelmassa kolmen systeemiä silloin kun mahdollista. Yleensä se ei ole mahdollista, mutta joku ajatus treenien rytmistä pitää kuitenki olla. Tottakai tapoja on monia ja hyviin tuloksiin on päästy monin eri tavoin, mutta. Mä teen sen niin, että viikossa on kaks vapaa päivää ja sen ympärillä sovelletaan: eka treenipäivä on "kova" treeni. Toinen päivä on palautteleva ja kolmas vapaa. joskus treenipäiviä tulee kolme, joista vähintään viimenen on palauttava ja sit vapaa. Mulle vapaa myös tarkoittaa täysin vapaata. Ei kävelykonetta, ei käyntimaastoa, talutusta tai mitään. Tähän tietysti istuisi paremmin, jos Topin tarha olisi niin isompi, missä jaloitella omine nokkineen, mutta kaikkea ei voi saada. Ei sillä, että tilan puute Topia ois koskaan jotenki hidastanu. Joka tapauksessa palautumiseen täysi lepo. Tiedän, että tästä on eriäviä mielipiteitä. I stick to mine.
Pari kolme viikkoa tehdään tehokasta treeniä ja yksi kokonaisuudessaan kevyempi viikko, joka sisältää lähinnä maastoilua ja taivuttelua. Lomaa Topi on saanu kahdesti vuodessa noin kaksi viikkoa. Jouluna ja heinäkuussa. Lomaviikot on tehny yleensä Topille ihmeitä. Näiden lisäksi pyrin tekemään vaihtelua treeniin. Mielellään vähintään kolmea eri "lajia" viikossa. Topista näkee nopeasti, jos on tehnyt liian monotonista treeniä ja liian pitkään. Pelkkä koulutreeni maneesissa tekee Topista haluttoman ja laiskan. Sopivalla vaihtelulla ADHD-lapsi pysyy innokkaana tehtäville ja silloin se tarjoaaki kuun ja tähdet taivaalta. Esim. 12 m vastalaukkavoltti tai sarjavaihdot ei ole ongelma, jos korvien väli on kohdillaan.
![]() |
Humputtelutreeni. Oli kuulkaa komea laukka! |
Tästä yksi hyvä todiste oli mm. pari päivää sitten, kun olin itse ihan finaalissa ja jaksoin töin tuskin Topille laittaa suojat. Tästä syystä laitoin tasan suitset ja liinan sille juoksutusta varten, vaikka viime aikoina olen laittanu ohjasajovermeet ja teettäny ympyrälläki oikeita töitä. Topi oli kuin uuden lelun saanut lapsi päästessään ilman rajoittavia vempeleitä laukkaamaan isolla ympyrällä ja vielä ekaa kertaa ulkona! 😄 Laukkasi ja ravasi ryhdikkäämpänä ku koskaan ja sellainen hullun kurinen virnistys naamalla. Se oli silmin nähden tyytyväinen päästessään toteuttamaan itseään. Ei edes mörköjä tai muuta ylimääräistä näkynyt. Vain tyytyväinen poni, joka viiletti minusta niin tylsällä ympyrällä varsin tyytyväisesti. Eräänlainen vapaus kai sekin?
Mitä kaikkea siihen Topin vaihteluun sitte kuuluu? Vähän ku Klimkelläki - koulua, esteitä, kavaletteja, maastoilua, ohjasajoa ja juoksutusta. Maastoiluki voi olla pitkä kävelylenkki kylillä naapurin lasten riemuksi, kiipeilyä hiekkakuopilla tai lyhyempi laukkatreeni hiitillä. Harmi, että kotihiitin pohja on nähnyt parhaat päivänsä ja vaatii sopivan kelin ollakseen toimiva. Esim. sopiva lumikerros oli talvella ihan täydellinen 💓 Olisin käyttänyt hankea useamminkin hyväkseni, jos oma kunto ei olisi laittanut vastaan. Oikeastihan en olisi saanut ratsastaa ollenkaan, mutta ei kerrota sitä kellekään. Eihän?! Tuumin, että tarvitsin oman pääni parantamiseksi laukkaa hangessa ja työnsin muut asiat hetkeksi syrjään. It was totally worth it. Treeniä tarvii siis joskus pääkin. Oma ja hevosen. Ja siihen hauskanpito toimii aina! Olen päättänyt lisätä sen treeniohjelmaan. Pysyvästi. Olenhan edelleen wannabe-kenttäratsastaja.
Tykkään myös yhdistellä erilaisia treenejä. Koulua estesatulalla, jotta oma vaikutuskyky estepenkissä paranee. En tosin tiedä, miksi kidutan itseäni moisella, mutta teen sitä silti. Koulua puomien kanssa Topin notkistamiseksi ja tarkkuustöihin. Tästä voi sentään vähän nauttia. Puomeja ja kavaletteja liinassa (Topi ei ehkä arvosta mun "koitapa selvitä tästä tehtävästä" juttuja) ja viimeisin aluevaltaus oli kavaletit kahdella ohjalla. Tämän hauskuudesta meillä oli hetkittäin todella eriävät mielipiteet Topin kanssa. Koska SINISIÄ kavaletteja. Tai siis tynnyreitä.
Ohjasajoa on tullut harjoitettua sen verran paljon kuluneena talvena sattuneesta syystä, että se alkaa jo hiljalleen sujua. Tai kuvittelen niin. Niinpä uskalsin ottaa tynnyritki käyttöön, vaikka ne alkuun oliki aivan hirveitä kamalia poninsyöjähirviöitä. Eipä tarvinnu yrittää pysyä kyydissä epämääräisissä sivuloikissa tai BANZAI!-hypyissä. Hyvinhän se sitte lopulta suju. Jaa ai miks tynnyreitä? No sillä hetkellä ei ollu muuta ku pari puomia ja tynnyriä käytettävänä. Ei tolppia tai sokeripaloja (sokeripala=nimitys hevoskokoiselle legopalikalle, jolla puomin saa vähän irti maasta).
Ohjasajoa on tullut harjoitettua sen verran paljon kuluneena talvena sattuneesta syystä, että se alkaa jo hiljalleen sujua. Tai kuvittelen niin. Niinpä uskalsin ottaa tynnyritki käyttöön, vaikka ne alkuun oliki aivan hirveitä kamalia poninsyöjähirviöitä. Eipä tarvinnu yrittää pysyä kyydissä epämääräisissä sivuloikissa tai BANZAI!-hypyissä. Hyvinhän se sitte lopulta suju. Jaa ai miks tynnyreitä? No sillä hetkellä ei ollu muuta ku pari puomia ja tynnyriä käytettävänä. Ei tolppia tai sokeripaloja (sokeripala=nimitys hevoskokoiselle legopalikalle, jolla puomin saa vähän irti maasta).
Kyseisellä tehtävällä oli myös idea. Oikeasti. Sen piti auttaa Topia nopeammaksi hypyn jälkeen ja nostamaan jalkoja. Sillä on aina ollut tapana "sukeltaa" esteen jälkeen, mikä tuo tietenkin haasteita seuraavalla esteelle ohjaamiseen ja oman tasapainon säilyttämiseen. Puomien välit tais olla jotain 2,5-3 m väliltä. Tällä tehtävällä saan lisäksi hyvin jumpattua sitä ilman, että tarvin ratsastajaa. Tai niin kuvittelin. Eihän se viittiny nostella niitä jalkojaan valkosten ämpäreiden yli. Veti ne mukanaan. Varmaan tahallaan, että jouduin aina keskeyttämään tehtävän ja juoksemaan vierivien ämpäreiden perässä. Parempiaki estemateriaaleja varmasti on 😅.
Ratsastajista on muuten ollut käsittämätön pula. Topi pitäisi kuitenkin nyt pitää hyvässä treenissä ja viedä myös esteillä takaisin omalle tasolleen, jotta näen, mihin asti sen jalat vielä kestää. Sen perusteella sitten tiedän jatkanko hyvissä puitteissa kalliilla hinnalla vai siirränkö hevosen halvempaan paikkaan, jossa pääsisi maastoilemaan enemmän. En meinaan halua maksaa tätä omaa kuntoutusaikaa turhaan hevosta kalliissa tallipaikassa ja sitten todeta, että ei se kestänytkään. Mun kuntoutumiseen kun voi mennä vielä kuukausia. Se tarkottaa tuhansia euroja. I'm not gonna wait and pay. Erinomainen tilaisuus lisäksi käyttää ammattilaista Topin hyppyyttämiseen, mikä vie hevostakin eteenpäin.

Mitä niihin ratsastajiin tulee - Topin kanssa on nyt auttanut 5 eri ihmistä. Yksi tietty meidän oma vuokraaja, joka on täyttänyt kalenterin velvollisuuksilla, eikä ole ehtinyt ja päässyt säännöllisesti avuksi. Koitin jo varotella lankeamasta samaan ansaan ku minä. Ekat uudet apurit lopetti omista syistään ennen kuin ehti oikein edes aloittaa. Seuraava apuri oli kahden ratsastuksen jälkeen melkein kuukauden kipeänä ja sitten työkiireissä. Uusin vuokraaja sai ekan kerran jälkeen flunssan ja sitten teloi itsensä töissä. Miten voi olla niin huono tuuri, että tarvin armeijan ihmisiä avuksi yhden hevosen liikuttamiseen? Tai legioonan? Josko se tästä vihdoin alkaisi helpottaa? Jos kohta jaksaisin itsekin ratsastaa enemmän kuin 15 min. Minkä jälkeen jalat on makaronia. Oon ihan jäätävän huonossa kunnossa... En ois uskonu. Tästä ei voi päästä ku ylöspäin 😉